O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:
Grup de lupta portavion francez Charles de Gaulle Sursa foto: Twitter
Grup de lupta portavion francez Charles de Gaulle Sursa foto: Twitter

Potrivit site-ului Itamilradar.com, pe 23.04.2024, portavionul francez Charles de Gaulle (R91) a părăsit portul Toulon și a început executarea operațiunii Akila, menită să consolideze prezența navală franceză în Marea Mediterană.

Misiunea a fost planificată ținând cont de tensiunile sporite din regiune, iar portavionul francez și gruparea sa navală vor desfășura o gamă largă de activități în următoarele șase săptămâni.

Pe lângă portavionul Charles de Gaulle, din gruparea navală franceză, care este condusă de contraamiralul Jacques Mallard, mai fac parte un submarin nuclear de atac, o fregată de apărare antiaeriană, o fregată multirol și nava de aprovizionare Jacques Chevallier.

În plus, aceasta include și o serie de unități aliate, respectiv câte o fregată din Italia (ITS Carabiniere, F 593), Grecia, Portugalia (NRP Bartolomeu Dias, F 333) și Spania. Caracterul întrunit al grupării subliniază eforturile de colaborare în curs de desfășurare pentru a asigura stabilitatea și securitatea în Marea Mediterană.

Grupul de aviație ambarcat pe portavionul Charles de Gaulle este extrem de  versatil, incluzând 18 avioane de luptă Rafale, două avioane de avertizare timpurie E-2C Hawkeye și două elicoptere Dauphin.

Această putere aeriană, combinată cu sprijinul aeronavelor de patrulare maritimă Atlantic 2, care operează de pe uscat, va asigura capabilități cuprinzătoare de cercetare și de răspuns, pe tot parcursul misiunii.

Particularitatea misiunii constă în integrarea temporară în structurile de comandă ale NATO, ceea ce reprezintă o premieră pentru gruparea navală franceză. Timp de aproximativ 15 zile, gruparea va funcționa sub conducerea NATO, subliniind angajamentul alianței față de apărarea colectivă și interoperabilitate în fața provocărilor de securitate în evoluție în Marea Mediterană și dincolo de aceasta.

Comentariul autorului: Probabil că, operațiunea Akila se desfășoară pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și al întăririi Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane.

Escadra rusă din portul Tartus și din apropierea coastelor Siriei a fost extinsă recent, prin sosirea în regiune a unui detașament de nave de luptă aparținând Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP), format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata modernizată Mareșal Shaposhnikov.

Pe lângă acestea, din compunerea grupării mai fac parte un submarin diesel electric (Ufa, FROP), o fregată (Amiral Grigorovici, Flota rusă din Marea Neagră, FRMN), o navă mică purtătoare de rachete (Orekhovo Zuevo, FRMN), o corvetă (Merkury, FRMN), două nave mari de desant (Ivan Gren și Alexander Otrakovsky, Flota de Nord) și un petrolier (Kola, Flota rusă din Marea Baltică).

La jumătatea lunii aprilie, cele două nave de desant, escortate de corveta Merkury, au efectuat un transport suspect din portul sirian Tartus în portul Cyrenaika (Tobruk) din Libia. Se presupune că la bordul acestora s-au aflat diverse tipuri de arme, inclusiv tehnică grea și piese de artilerie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel