O fregată rusească din Marea Neagră a lansat patru rachete de croazieră Kalibr asupra infrastructurii Ucrainei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansarea unor rachete de croazieră rusești de tip Kalibr de către o navă a Flotei ruse din Marea Neagră, pe timp de noapte. Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.

“Aflată în misiune în Marea Neagră, o fregată a FRMN a primit misiunea inopinată de a lansa o lovitură cu rachete de croazieră ale complexului Kalibr, în cel mai scurt timp posibil, asupra infrastructurii militare a inamicului”, se arată într-un comunicat al ministerului, preluat de Interfax. Reuters a precizat că nu a putut confirma în mod independent afirmația.

“Lansarea în salvă patru rachete de croazieră asupra unor ținte aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei a fost efectuată cu succes. Toate țintele indicate au fost distruse”, au precizat reprezentanții militari ruși.

“Navele FRMN îndeplinesc misiuni conform destinației în zona de responsabilitate a marii unități operativ-strategice. Nave de suprafață din diferite clase, în cooperare cu avioane și elicoptere ale Aviației navale, patrulează în acvatoriul Mării Negre în apropierea Peninsulei Crimeea, caută și distrug dronele maritime și vedetele de mare viteză ale Forțelor Armate ale Ucrainei și, în același timp, monitorizează spațiul aerian din zonă”, se mai menționează în comunicatul de presă al Ministerului rus al Apărării.

Kalibr este o familie de rachete de croazieră rusești cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de societatea Novator din cadrul concernului Almaz-Antey. Majoritatea navelor de suprafață și submarinelor moderne din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse sunt dotate cu rachete de acest tip.

Comentariul autorului: În prezent, Rusia dispune în zona Mării Negre de două fregate purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre fregatele Amiral Essen și Amiral Makarov, Proiect 11356R. Cea de-a treia navă de acest tip, fregata Amiral Grigorovici conduce Gruparea navală operativă a Forțelor navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane.

Cele trei fregate din clasa Amiral Grigorovici au fost livrate Flotei ruse din Marea Neagră în perioada 2016-2017. Fiecare dintre acestea are la bord câte o instalație de lansare 3S14 a sistemului de rachete Kalibr-NK, cu opt celule, care poate întrebuința rachete de croazieră Kalibr (3M14) și Oniks. În perspectivă, acestea vor putea folosi și noile rachete hipersonice de tip Zircon.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel