O Franță suveranistă terorizează Europa. Tot mai mulți candidați abandonează în mod masiv turul doi pentru a împiedica partidul lui Marine Le Pen să câștige

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Marine Le Pen și Jordan Bardella; Photo source: Marine Le Pen @OfficialFacebook
Marine Le Pen și Jordan Bardella; Photo source: Marine Le Pen @OfficialFacebook

Duminică are loc al doilea tur al alegerilor parlamentare franceze, care ar putea schimba complet direcția politică a țării, dar și a blocului european. Dacă motorul franco-german se calează, proiectul european va fi în mare pericol, pe fondul multiple crize care au afectat sau afectează Europa: criza pandemică, cea climatică sau criza migrației. Peste toate, vine criza de securitate fără precedent în ultimele opt decenii, ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina.

În acest context, Macron ce face? Organizează alegeri anticipate, la două săptămâni după ce extrema dreaptă franceză câștigă masiv la europarlamentare și era limpede că în următoarele luni tendința de creștere în sondaje a Reuniunii Naționale va continua.

Un pariu care a părut prost de la început, iar acum, după un prim tur conform așteptărilor (slab pentru forțele centriste și reușit pentru extrema dreaptă), forțele care se opun Reuniunii Naționale (RN) a Franței și-au intensificat eforturile pentru a împiedica partidul de extremă-dreaptă să câștige duminica viitoare.

Mai mulți candidați au declarat că vor renunța să candideze la turul din acest weekend pentru a evita împărțirea votului anti-RN.

Se pare că este vorba despre peste 180 de candidați au confirmat că nu vor lua parte la turul de duminică pentru parlamentul național al Franței, având 577 de locuri, potrivit estimărilor presei locale.

Sondajele au calculat că primul tur a pus RN pe drumul cel bun pentru a câștiga între 250-300 de locuri. Dar asta era t înainte de retragerile tactice și apelurile trans-partide către alegători pentru a-l sprijini pe candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe rivalul local RN.

 

Europa, îngrijorată

RN este ostil Uniunii Europene și ar reduce finanțarea UE. Există, de asemenea, îngrijorarea cu privire la modul în care politicile populiste precum „Franța în primul rând?” (inspirat din America First a lui Trump) și politicile anti-migranți se vor aplica minorităților etnice, în timp ce economiștii își fac griji cu privire la deficitele uraișe, dacă partidul lui Le Pen va conduce Franța.

O Franță paralizată terorizează în primul rând cel mai important aliat al său, Germania. Ministrul de externe Annalena Baerbock (Verzii) a amintit că „Germania și Franța au o responsabilitate deosebită în Europa”. ”Nimeni nu poate fi indiferent la ipoteza că în țara care este partenerul nostru cel mai apropiat, un partid care vede în Europa o problemă, și nu o soluție, are un avantaj”, a adăugat Baerbock.

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a vorbit, referitor la înaintarea dreptei, de „un avertisment” din partea alegătorilor care, însă, nu trebuie ignorat. În timp ce omologul său polonez Donald Tusk a stigmatizat o „tendință periculoasă” în Europa.

 

Coaliție anti-RN: „Frontul Republican”

 

Inițial, s-a spus că aliații lui Macron nu s-ar retrage în concursurile locale în favoarea unor oponenți mai bine poziționați dacă aceștia provin din partidul de stânga radical al Franței Invincibile (LFI) a lui Jean-Luc Melenchon.

Cu toate acestea, Macron a declarat luni, în cadrul unei reuniuni ministeriale cu ușile închise, la Palatul Elysee, că principala prioritate este blocarea RN de la obținerea puterii, iar candidații LFI ar putea fi susținuți dacă este necesar.

„Frontul Republican” a mai funcționat, în 2002, când alegătorii de toate culorile s-au adunat în spatele lui Jacques Chirac pentru a-l învinge pe tatăl lui Le Pen, Jean-Marie , la alegerile prezidențiale.

Cu toate acestea, nu este sigur că alegătorii din aceste zile sunt dispuși să urmeze liniile directoare ale liderilor politici cu privire la cine să voteze, în timp ce eforturile Marine Le Pen de a atenua imaginea partidului său au dat roade.

 

Cine va guverna în Franța. Macron - exclus, RN - improbabil, tehnocrații - o variantă

 

Este aproape sigur că actuala coaliție de dreapta a lui Macron va pierde mai mult de jumătate din cele 250 de locuri pe care le ocupă în Adunarea Națională. Un premier impus de președinte este o variantă greu de întrevăzut.

Marți, Le Pen și-a reiterat decizia ca RN să nu încerce să formeze un guvern decât dacă ea și aliații săi au o majoritate funcțională în parlament, situație care pare tot mai improbabilă.

Acum investitorii așteaptă ziua de 7 iulie și speră într-un scrutin care să nu permită nimănui să câștige și să poată guverna țara cu o majoritate clară. Pe scurt, piețele vizează un guvern tehnic.

O situație care arată nivelul extremei dreapta din Franța este cazul lui Ludivine Daoudi, care s-a clasat pe locul al treilea în circumscripția Caen (în Calvados). Daoudi era candidată pentru Rassemblement National și renunță la cursă nu pentru strategii politice, ci pentru o fotografie apărută pe Facebook, care o înfățișează pozând cu o pălărie de la Luftwaffe, Forțele aeriene naziste.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel