O escadrilă a României de F-16, drone MQ-9 și multă tehnică a SUA plus 10.000 militari. Dar la Kogălniceanu investesc și americanii: Program de peste 100 milioane dolari

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Oficiali militari americani și români au anunțat săptămâna aceasta o modernizare a aerodromului de la Baza 57 Aeriană Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va contribui la dezvoltarea a ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari facilități militare ale NATO din Europa. 

O nouă platformă de marfă, finalizată miercuri, va permite aeronavelor cu aripă fixă ​​și elicopterelor să descarce echipamente potrivite pentru o gamă largă de misiuni, se precizează într-un comunicat al Corpul Geniștilor din cadrul Forțelor Terestre ale SUA emis pe 8 august. 

Extinderea vine pe fondul preocupărilor de securitate în regiunea Mării Negre, determinate de invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. 

Corpul Geniștilor este implicat în diverse proiecte la bază, inclusiv unul pentru îmbunătățirea cazărmilor acesteia.

„Totul face parte dintr-un program de construcții mai amplu pe care suntem mândri să-l gestionăm, care include o investiție de peste 100 de milioane de dolari în proiecte”, a declarat colonelul Dan Kent, comandantul Corpului Geniștilor din Europa. 

 

România a anunțat un proiect de extindere și modernizare a bazei estimat la 2,7 miliarde de dolari. La finalul programului ce se va întinde pe ani la MK vor putea fi dislocați 10.000 de militari NATO. Pe lângă escadrila de F-16 a României, drone MQ-9 Reaper și alt armament de ultimă generație a SUA va fi dislocat aici

 

2. Avioane am... (f-22-raptor-sua-kogalniceanu-romaina_47449900.jpg)

Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: U.S. Air Force

În iunie, România a anunțat un proiect de extindere și modernizare a bazei estimat la 2,7 miliarde de dolari, care include construcția unei noi piste, un turn de pază și hangare suplimentare pentru a găzdui echipamentele existente și viitoare. 

Extinderea este de așteptat să permită bazei să susțină aproximativ 10.000 de militari NATO și familiile acestora, o escadrilă de avioane de luptă F-16 românești, precum și drone MQ-9 Reaper, totul pe o suprafață de pe peste 2.800 de hectare de teren. 

Denumită uzual de personalul american „MK”, baza militară aflată la mai puțin de 150 de kilometri de Ucraina a primit primele forțe americane în 1999, iar în 2009 a devenit oficial un loc permanent de operare avansată a acestora La începutul acestui an, armata americană și-a stabilit la MK “garnizoana de la Marea Neagră”. 

Rusia a denunțat planurile NATO privind întărirea facilității de la Mihail Kogălniceanu, numind-o dovadă a extinderii alianței, „militarizării neîngrădite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”. 

De cealaltă parte, șeful de Stat Major al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, generalul-maior italian Gianluca Ercolani, a declarat în ianuarie că lucrările arată că țările din bloc „cooperează și stau umăr la umăr” pentru a-și îndeplini misiunea de apărare colectivă.

Citește și: Noi detalii despre cum va arăta Baza 57 Kogălniceanu după investiția colosală. Când va fi gata noua pistă care va fi de fapt conectată cu cea veche

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel