Drona americană, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, a evoluat la sud de coastele Peninsulei Crimeea, timp de aproximativ 20 de ore. Zborul a fost efectuat la o distanță considerabilă de granițele Federației Ruse.
Astfel de zboruri sunt efectuate la distanțe mai mari decât anterior, în urma incidentului în care a fost implicată o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane, în martie anul trecut, când aparatul de zbor fără pilot s-a prăbușit în mare după ce a fost abordat cu manevre agresive de două avioane de vânătoare rusești de tip Su-27.
Reprezentanții militari ruși au declarat la acea dată că avioanele de luptă rusești nu au folosit arme împotriva dronei americane deasupra Mării Negre, iar motivul prăbușirii acesteia a constat în manevrele sale prea bruște.
După incident, dronele de cercetare americane au început să zboare la o distanță mai mare de frontierele rusești, ceea ce, potrivit oficialilor de la Washington, a redus cantitatea de informații de cercetare primite.
Pe parcursul anului 2023, dronele RQ-4B și MQ-9 și-au schimbat imediat direcțiile de zbor după ce avioanele de vânătoare rusești au decolat spre ele, părăsind zonele de cercetare aeriană.
Drona Global Hawk este destinată pentru efectuarea cercetării aeriene strategice, în adâncimea teritoriului inamic, pentru o perioadă lungă de timp. Când zboară la altitudini înalte, drona este capabilă să supravegheze suprafețe mari, să efectueze recunoașteri de înaltă rezoluție asupra țintelor punctuale și să transmită informații către comandament în timp real. Global Hawk, cu o greutate la decolare de 15 tone și o anvergură a aripilor de aproximativ 40 de metri, poate patrula timp de 30 de ore, la o altitudine de până la 18.000 de metri.
Comentariul autorului: Misiunea de culegere de informații din zona Mării Negre a fost efectuată în perioada 02-03.01.2024. Aceasta a fost realizată de drona cu numărul de înregistrare 10-2045, care a întrebuințat indicativul radio FORTE13.
Evoluția dronei RQ-4B, având indicativul radio FORTE13
Aparatul de zbor fără pilot a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei, evoluând la o altitudine de 15.697 de metri. Acesta a evoluat într-un sector maritim situat aproximativ în jumătatea Mării Negre, mai apropiat de frontiera Turciei decât față de litoralul Peninsulei Crimeea.
Ultima misiune de acest tip a fost efectuată în Marea Neagră, cu aceeași dronă americană, pe 20 decembrie 2023. De asemenea, pe 28 decembrie, drona a efectuat un zbor de cercetare în estul Mării Mediterane, monitorizând evoluțiile înregistrate în conflictul israeliano-palestinian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News