O dronă navală necunoscută a fost găsită în largul coastelor Turciei din Marea Neagră (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data publicării:
Un jet ski ucrainean cu explozibili a fost găsit de autorităţile turce în Marea Neagră. Sursa foto: X/Twitter.
Un jet ski ucrainean cu explozibili a fost găsit de autorităţile turce în Marea Neagră. Sursa foto: X/Twitter.

O dronă navală de tip necunoscut a eșuat pe coasta Turciei din Marea Neagră. S-a întâmplat joi, 25 iulie, în apropiere de Catalca, în provincia Istanbul. Autorităţile turce a raportat acest lucru, iar un material video cu drona a fost publicat în presa locală. Autoritățile locale au declarat că drona a fost observată pe coastă în jurul orei locale 12:00. Paza de coastă și forţele de ordine u sosit imediat la fața locului.

,,O dronă navală de 3 metri lungime și 1 metru lățime, despre care se crede că a venit din nordul Mării Negre, a fost luată sub pază de reprezentanții S.A.S. (Şu Altı Savunma - Apărarea subacvatică turcă - n.r.) care au ajuns la fața locului", se arată în comunicat.

Youtube video image

Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor oficiale, înregistrările video online arată că mai mulţi martori din zona au avut acces la dronă navală, cel puțin până la sosirea forțelor de ordine.

Ulterior, locul incidentului a fost înconjurat și împrejmuit, restricționând accesul persoanelor neautorizate.

Imaginile arată că acest vehicul de suprafață fără pilot a fost creat pe baza unui jet ski. De asemenea, avea camere și alte echipamente speciale pentru controlul de la distanță. Specificațiile exacte ale dronei nu sunt cunoscute. Potrivit publicației Milliyet, la bord s-ar fi găsit explozibili.

Cu toate acestea, autoritățile locale nu au confirmat încă oficial prezența explozibililor pe dronă sau posibilitatea utilizării acesteia în luptă.

Fotografiile ambarcațiunii arată că este echipată cu o turelă cu senzori electro-optici și o antenă plană de comunicații prin satelit, precum și cu alte tipuri de antene. Coca jet ski-ului este sporită pentru flotabilitate suplimentară prin intermediul unui sistem de apărători gonflabile. Diverse cutii electronice sunt, de asemenea, legate de ambarcațiune. 

Turcia sugerează că este posibil că dronă să fi aparținut armatei ucrainene. Aceasta ar fi putut veni din partea de nord a Mării Negre. După descoperirea acestei ambarcaţiuni fără pilot, construită pe bază unui jet-ski, autorităţile turce a deschis o anchetă.

Presupunând că este vorba de o navă ucraineană, aceasta ar fi una dintre cele mai bune imagini de până acum ale acestui tip de vehicul de suprafață fără echipaj (USV). Cu toate acestea, nu ar fi prima dată când Ucraina a transformat un jet ski într-o dronă kamikaze.

Un proiect similar, dar diferit, a apărut în iulie 2023, când se pare că au fost folosite câteva modele într-un atac asupra principalei baze navale ruse a Flotei Mării Negre de la Sevastopol, în Crimeea, și asupra podului Kerch, care leagă Crimeea de continentul rus.

În general, jet ski-urile sunt ușor disponibile pe piața comercială și pot fi adaptate destul de ușor pentru o serie de sarcini. Mici, foarte manevrabile și rapide, acestea sunt ținte foarte dificile pentru forțele ostile. Nu este surprinzător faptul că Ucraina le-a folosit pentru a-i înfrunta pe ruși și că succesul lor în acest teatru de operațiuni a stârnit un interes mai larg.

Având în vedere acest lucru, adaptările militare ucrainene ale jet-ski-urilor produse în comerț vor continua probabil atât pentru misiuni cu echipaj, cât și fără echipaj, inclusiv pentru atacuri kamikaze cu drone.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel