O dronă americană RQ-4B a zburat într-o zonă aeriană restricționată de ruși, putând genera un incident militar

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației, pe 21.04.2021, o dronă de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a efectuat un zbor în largul coastelor Peninsulei Crimeea, într-o zonă în care Federația Rusă a notificat exerciții până pe 24 aprilie și a restricționat astfel zborurile mijloacelor aeriene.

Publicitate

Conform avizului internațional pentru piloți (NOTAM) depus de Ministerul rus al Apărării, spațiul aerian până la o altitudine de 19.000 de metri din sudul Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), din apele teritoriale adiacente ale Rusiei, precum și o parte din apele internaționale din sud-estul peninsulei a fost segregat pentru exerciții militare și, implicit, declarat temporar periculos pentru zborurile aeriene.

După datele aflate la dispoziție, drona americană, care a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia, a zburat în apropierea frontierei maritime a Crimeii, la o altitudine de 15.000 de metri. De asemenea, aceasta a zburat de-a lungul litoralului Ținutului Krasnodar.

Drona Global Hawk este proiectată pentru efectuarea cercetării aeriene strategice până la o adâncime de aproximativ 250 de kilometri, pentru o perioadă lungă de timp. Atunci când zboară la altitudini mari, aceasta este capabilă să supravegheze zone mari și să efectueze cercetarea de înaltă rezoluție a țintelor punctuale și să transmită informații în timp real către beneficiari.

Aparatul de zbor fără pilot poate să patruleze pentru o perioadă de 30 de ore, la o altitudine de până la 18.000 de metri. Costul unei drone este de 140 de milioane de dolari, iar al unei ore de zbor cu aceasta de 31.000 de dolari.

Comentariul autorului: Zborul dronei a fost confirmat pe Twitter atât de surse rusești, cât și occidentale. Drona, cu numărul de bord 11-2049 și indicativul radio FORTE10, a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei.

Ulterior, aceasta a efectuat mai multe treceri la sud-vest de ținutul Krasnodar, sud-est și sud-vest de Peninsula Crimeea, după care a intrat în spațiul aerian al Ucrainei și a monitorizat linia de demarcație din Donbas.

Pe 21 aprilie, deasupra Mării Negre s-au mai aflat un avion american de patrulare antisubmarin de tip P-8A Poseidon și un avion britanic de cercetare RC-135W Rivet Joint.

Începând de la sfârșitul lunii martie, mijloace de cercetare aeriană americane și din alte state membre NATO (Marea Britanie și Turcia) au desfășurat zboruri zilnice în proximitatea frontierelor rusești din Regiunea Mării Negre. Probabil, acestea monitorizează mișcările de trupe rusești și dislocările de tehnică militară în apropierea graniței cu Ucraina. În baza datelor culese de la fața locului, reprezentanții statelor membre NATO actualizează hărțile cu situația de securitate din zonă.

În ceea ce privește situația din 21 aprilie, aceasta putea conduce la un incident, partea rusă fiind exonerată de orice responsabilitate în cazul în care drona ar fi fost lovită pe timpul cât a evoluat în interiorul zonei notificate. Până în prezent, nu au apărut reacții ale reprezentanților ruși. Probabil, aceștia vor avertiza că o următoare acțiune similară s-ar putea solda cu consecințe pentru aeronava SUA.

Trebuie spus că aceste avize au un caracter strict informativ și sunt de regulă respectate, contribuind la securitatea traficului aerian, în cazul de față. Atunci când sunt încălcate, cei în cauză își asumă riscul expunerii la eventuale lovituri cu rachete sau alte tipuri de muniții întrebuințate de militari în timpul activităților de pregătire pentru luptă. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel