O declarație controversată a lui Trump despre „încurajarea Rusiei” să atace un stat NATO care nu atinge ținta de 2% „șochează” Casa Albă

Darius Muresan |
Data publicării:
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat sâmbătă că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu orice stat membru NATO care nu îşi atinge ţinta de cheltuieli alocate apărării, făcând desigur referire la celebrul 2% din PIB pentru apărare, țintă pe care România o atinge.

„Eu am spus că toată lumea va plăti (n.r. - ținta de 2% din PIB pentru Apărare). M-a întrebat un lider important, dacă nu vom plăti, o să ne protejaţi, totuşi? I-am spus clar că nu și nu le venea să creadă”, a declarat Trump în timpul mitingului său din Carolina de Sud.

Fostul președinte a continuat și a precizat că un important președinte al unui alt stat membru NATO l-a întrebat dacă Rusia ar invada, SUA ar sări în ajutor. „Nu o să vă protejez. De fapt i-aș încuraja (n.r. pe ruși) să facă ce naiba vor. Trebuie să plătiți, trebuie să achitați facturile. Și apoi banii au început să curgă în NATO”, a precizat Donald Trump.

La scurt timp după declarațiile lui Donald Trump, Casa Albă a denunțat declarațiile ca fiind „îngrozitoare şi iresponsabile” şi a subliniat efortul preşedintelui Joe Biden de a întări alianţa. Totodată, Casa Albă s-a declarat „șocată”.

Declarațiile lui Trump amintesc desigur de Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care a pus bazele NATO, cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii.

Articolul 5 e cel mai cunoscut articol al tratatului și se referă la apărarea colectivă în cazul unui atac asupra oricărui membru.

Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord. - Articolul 5 din Tratatul NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel