O decizie grea, dar necesară? Naumescu: E momentul oportun unui blitzkrieg al Israelului în Liban pentru distrugerea completă a Hezbollah, acum când organizația e paralizată

Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în Fâșia Gaza. Photo: IDF
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în Fâșia Gaza. Photo: IDF

Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, fost secretat de stat în Ministerul Afacerilor Externe, într-o postare publică explică de ce Israelul trebuie să efectueze o incursiune fulgerătoare de tip blitzkrieg în Liban pentru a anihila complet organizația teroristă Hezbollah, paralizată după eliminarea lui Hassan Nasrallah, liderul terorist care a condus Hezbollah timp de 32 de ani.

Hassan Nasrallah, cu doar câteva zile înainte de a fi lichidat, a cerut în declarația sa publică Iranului să atace Israelul, amintește Valentin Naumescu.

2. Hassan Nas... (hassan-nasrallah-hezbollah_64956200.jpeg)

Hassan Nasrallah, liderul eliminat de Israel al grupării teroriste Hezbollah. Photo: Agerpres

Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). A publicat 23 de cărţi, în România şi în străinătate, ca autor unic, coautor, editor sau coeditor, şi peste 60 de articole ştiinţifice şi capitole/studii în reviste de specialitate şi volume colective. 

„Acum este momentul optim pentru o incursiune terestră fulger a IDF în Liban și anihilarea completă a organizației teroriste Hezbollah. Adică luptătorii activi și infrastructura militară.

Cu câteva zile înainte de a fi ucis de IDF, Nasrallah cerea public Iranului să atace Israelul. A primit ce merita demult.

După eliminarea teroristului-șef de la Hezbollah și în perioada de derută maximă a bandiților, armata israeliană are oportunitatea de a intra peste ei și de a distruge complet organizația teroristă înființată și finanțată din 1982 încoace de teocrația șiită din Iran, cu scopul unic de a lovi și distruge Israelul”, arată Valentin Naumescu.

 

Blitzkrieg pentru anihilarea Hezbollah, acum când organizația teroristă e paralizată. În cazul în care Israel ezită Hezbollah se va reorganiza cu ajutorul Iranului și posibil al Rusiei 

 

3. Tanc israe... (israel-tanc-israelian-in-gaza_75810200.jpg)

Tanc israelian Merkava acționând în Fâșia Gaza în operațiunea pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF

În cazul în care decizia de a intra terestru, fie și fulgerător în Liban - decizie deloc populară în Israel, dar necesară - pentru anihilarea completă a Hezbollah, nu va fi luată, gruparea teroristă se va reorganiza în decurs de câteva luni cu ajutorul Iranului și, nu exclude Valentin Naumescu, ca Rusia să pună și ea umărul la refacerea Hezbollah.

De subliniat că Hezbollah e mai mult decât o miliție teroristă, gruparea șiită subordonată în totalitate Iranului fiind o adevărată forță militară ce dispune de peste 150.000 de rachete, inclusiv ghidate, precum și drone și numeros arsenal iranian. Capacitățile militare ale Hezbollah depășesc unele armate convenționale.

Astfel, Valentin Naumescu atrage atenția că Hezbollah trebuie demantelat acum, „înainte să apuce să se reorganizeze”.

„Căci o vor face, în câteva luni, cu sprijinul Iranului și poate și al altor puteri dușmane ale Vestului (mă gândesc în primul rând la Rusia lui Putin), dacă nu vor fi distruși acum, rapid, cât sunt la pământ.

Israelul are dreptate. Cu teroriștii nu ai ce discuta. Trebuie eliminați și punct. Uneori, măsurile de forță sunt singurele posibile, atunci când ai de a face cu agresori al căror obiectiv principal este să te distrugă.

Apoi trebuie începute discuțiile serioase de pace, când ai cu cine discuta!

Pentru o pace sustenabilă și pentru "soluția cu două state", care rămâne cea mai bună soluție pe termen lung, este nevoie ca palestinienii și țările islamice din regiune să aibă reprezentanți/conduceri rezonabile și credibile. Măcar atât, să fie de încredere, că despre democrații liberale oricum nu poate fi vorba acum în aceste teritorii, cu câteva excepții.

4. Armata isr... (armata-israeliana-israel-gaza-4_76862200.jpg)

Poate în viitor, la o altă generație politică, vom vedea.Pentru început, condiția esențială este "fără Hamas și fără Hezbollah" (și fără celelalte formațiuni teroriste mai mici din zonă, bineînțeles), adică organizațiile teroriste recunoscute ca atare de SUA și UE.

De aceea am spus pe 7 octombrie 2023 și am avut dreptate că, după atacul criminal al Hamas și atâta timp cât teroriștii guvernează în zonă, Palestina nu mai este un proiect politic fezabil. Dovadă că toate demersurile în acest sens au încetat. Dar ar putea redeveni, după eliminarea teroriștilor”, a conchis expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel