O conflagrație mondială e iminentă. Occidentul nu pare pregătit, iar Rusia va ataca punctul cel mai slab: ”Gândiți-vă care sunt vecinii săi non-NATO”, spune un general NATO

NATO /facebook
NATO /facebook

În ultimii ani s-au pus în mișcare forțe pe care doar un conflict global le mai poate sătura. Patrulaterul roșu Moscova-Beijing-Teheran și Phenian e hotărât să schimbe ordinea mondială pe cale militară. Liderii occidentali par să fi înțeles pericolul, însă sunt obligați să vină cu măsuri prudente, de teama amplificării reacțiilor de respingere din partea societății, care oricum se manifestă sub forma mișcărilor radicale, extremiste.

”Vacanța s-a terminat”, ne anunța fostul consilier prezidențial și secretar de stat în MAE, Iulian Fota, acum fix trei ani, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia rusă.

Iată că acum perspectiva unui Război Mondial este mai reală decât oricând. Prăbușirea bruscă a regimului medieval al lui Bashar al-Assad în Siria evidențiază interconexiunea unui număr tot mai mare de conflicte globale.

Regimul Assad a fost ținut în viață doar de dorința Moscovei de a-și păstra un aliat într-o zonă strategică. Cu toate acestea, loviturile mortale date de Israel organizației Hezbollah și Iranului au slăbit forța Teheranului de a-și ajuta aliatul sirian. Paradoxal, ce se întâmplă acum vine după un șir de evenimente generate tocmai de jocurile Moscovei (imposibil de crezut că atacul terorist al Hamas din 6 octombrie a fost declanșat fără aprobarea tacită a Iranului și Rusiei).

Un război la scară largă în Ucraina, mai multe fronturi în Orientul Mijlociu și tensiunile în creștere în Asia de Est sunt un prolog al unui conflict global, sau prima etapă a acestuia, scrie The Wall Street Journal.

”Sunt consecințe ale războiului ruso-ucrainean, ale războiului din Gaza, iar Siria este doar un alt domino. Trebuie să fim foarte atenție să nu avem un domino mai mare”, spune Wang Huiyao, președintele unui think tank din Beijing și fost consilier al guvernului chinez.

 

Cât de pregătit este Occidentul?

Foto: nato.int

În timp ce autocrațiile convin asupra planurilor de răsturnare a ordinii mondiale, Occidentul este pe punctul de a se scinda, întrucât câștigătorul alegerilor americane, Donald Trump, a anunțat deja un curs de autoizolare economică și politică a Americii. O evaluare destul de îngrijorătoare

„Probabil că am subestimat colectiv amploarea acestei noi axe (Rusia, China, Iran și Coreea de Nord) și impactul strategic pe care îl are asupra noastră tuturor. Am căzut în capcana de a privi fiecare componentă izolat (sunt patru state cu sisteme politice și ideologii diferite) și de a nu vedea conexiunile dintre ele”, a declarat recent șeful Australiei de informații naționale, Andrew Shearer.

La rândul său, publicația americană Newsweek a analizat care sunt cele mai vulnerabile zone din Flancul Estic al NATO.

Moscova are „mai multe opțiuni” pentru a testa coeziunea alianței, inclusiv „acapararea limitată de teritorii”, spunea un fost  înalt oficial militar al NATO, gen. Jürgen-Joachim von Sandrart.

 

Punctul slab al Flancului Estic NATO

 

Potrivit uneia dintre hărțile publicației, un posibil front ar putea fi flancul nord-estic al NATO, care include granița Finlandei cu Rusia, de peste 1.300 km (apropo, Finlanda a renunțat la neutralitate pentru a se alătura NATO, acum un an).

Militari ruși. Exercitii ante-invazia din 24 februarie 2022, în care Armata rusă demonstra capacitatea de luptă.

Estonia, Letonia și Lituania au un număr mare de ruși, ceea ce este de obicei un factor motivant important pentru intervenționismul lui Putin, a explicat și William Mack.

Coridorul Suwalki poate deveni primul punct de contact între Rusia și NATO, întrucât este o zonă vulnerabilă care separă regiunea Kaliningrad de Belarus. Atente la această amenințare, Estonia și Letonia, care au o graniță comună cu Rusia, au semnat în ianuarie un acord cu Lituania pentru întărirea frontierelor terestre în cadrul Liniei de Apărare Baltice, amintește Newsweek.

Totuși Putin ar putea să nu riște într-o zonă NATO și care, în plus. mai este și bine apărată.

Cea mai sigură țintă, mai ales că este apărată de un scut impenetrabil de neutralitate, este vecinul României de peste Prut, fratele mai mic - Republica Moldova.

” Putin ar putea fi descurajat de NATO și și-ar putea concentra aventurismul militar asupra statelor non-NATO cu populație rusofonă numeroasă – gândiți-vă la (Republica) Moldova și Ucraina”, precizează  generalul Jürgen-Joachim von Sandrar.

Comandantul rus Rustam Minnekaev declara în aprilie 2022 că Moscova dorește să creeze un coridor prin sudul Ucrainei către Transnistria, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la rolul acestei regiuni în planurile lui Putin.

Și alte părți ale Europei ar putea fi, de asemenea, vulnerabile. Mark Montgomery, contraamiral (r.) al SUA, a declarat că influența Rusiei în conflictele mai mici din Georgia și Serbia ar putea escalada și mai mult.

Citește și: NATO, la un pas de a pierde cheia de boltă a Europei de sud-est: Odată cu România, s-ar dezintegra întregul Flanc regional al Alianței

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel