Publicitate
La scurt timp după publicarea acestor informaţii, relatate în premieră de ziarul The Times, revista americană Popular Mechanics a lansat o nou ipoteză cu privire la soarta şi destinaţia sistemului Pantsir-S1E – un trofeu de război aşa cum mulţi l-au considerat. Sursa citată a sugerat ca sistemul rusesc ar urma să fie transportat în Statele Unite, în incita bazei aeriene Wright Patterson din Ohio.
Publicaţia Popular Mechanics precizează că bază nu a fost aleasă întâmplător, ci în mod intenţionat, deoarece găzduieşte Centrul Naţional de Informaţii Aeriene şi Spaţiale al Forţelor Aeriene SUA – specializat în studiul armelor străine capturate, furate sau achiziţionate în alt mod.
Recent, cotidianul The Africa Report vine cu o nouă ipoteză şi anume că între Statele Unite şi Turcia a apărut, la scurt timp după confiscarea sistemului Pantsir-S1E, o adevărată competiţie cu privire la cine are dreptul să intre în posesia acestui sistem.
Confiscarea bateriei Pantsir-S1E a oferit acces la informații cheie despre tehnologia militară a Rusiei, ceea ce a declanșat o competiţie între Turcia și Statele Unite cu privire la ce țară va prelua custodia acestui set de informaţii tehnice militare pe care acest sistem îl oferă.
În războiul civil din Libia, Turcia susține Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, în timp ce Emiratele Arabe Unite (EAU) și mercenarii ruși susțin Armata Națională Libiană (LNA) aflată sub conducerea mareșalului Khalifa Haftar care a lansat, în aprilie 2019, o ofensivă militară asupra Tripoli, capitala Libiei.
Confiscarea sistemului Pantsir-S1E
În mai 2020 Forțele Armate ale Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, au preluat controlul asupra unei baze aeriene din sud-vestul capitalei Tripoli, reuşind ca în urma operaţiunii militare să intre în posesia unui sistem de apărare aeriană Pantsir-S1 care aparţinea Forţelor Armatei Naționale Libiene (LNA).
Competiţia pentru cine pune mâna pe sistemul Pantsir-S1E
Aliații militari din Libia ai Turciei au revendicat rapid sistemul Pantsir și a fost transportat la aeroportul Mitiga din Tripoli, unde trupele turcești au preluat controlul asupra acestuia.
În următoarele câteva săptămâni a avut loc o competiţie internațională asupra acestui trofeu de război. Statele Unite comandaseră o operațiune de extragere a Pantsir-ului, temându-se că sistemul de rachete ar putea cădea în mâinile extremiștilor, iar Turcia, dornică să studieze în detaliu Pantsir-ul, a insistat că ar trebui ca acesta să rămână în posesia sa. Ambele state au căutat să influențeze Guvernului Libian de Uniune Naţională (GNA) pentru a intra în posesia sistemului rusesc de apărare aeriană.
În cele din urmă, au ajuns la o înțelegere. Forțele americane vor extrage din Libia sistemul Pantsir-ul folosind unul dintre avioanele militare de transport al US Air Force, apoi îl vor livra în Turcia, unde ambele state ar putea studia în comun sistemul rus, au declarat mai multe surse oficiale, sub protecţia anonimatului, pentru The Africa Report.
Pe ce au pus mâna Armata SUA?
Proiectarea modelului ZRPK 96K6 „Pantsir-S1” a fost finalizată la mijlocul anilor ’90 (prima versiune a fost finalizată în 1995) , dar din cauza problemelor financiare, finalizarea tuturor lucrărilor necesare și acceptarea în serviciu au fost amânate pe termen nelimitat. La sfârșitul deceniului, a fost găsit un client străin care și-a exprimat disponibilitatea nu numai pentru a achiziționa echipamente gata fabricate, ci și pentru a finanța finalizarea lucrărilor de dezvoltare.
Primul cumpărător străin al versiunii de export a „Pantsir-S1” au fost forțele armate din Emiratele Arabe Unite. Acordul cu Emiratele Arabe Unite (EAU) prevedea furnizarea unei cantități mari de echipamente și muniții pentru acesta cu o valoare totală de 800 milioane dolari, începând 2003. Cu toate acestea, aceste termene nu au fost respectate, iar primele sisteme de rachete de apărare aeriană au fost trimise către EAU abia în 2009. Livrările au continuat până în 2013.
Întreprinderile rusești au trimis câte EUA 50 de sisteme 96K6 Pantsir-S1E pe un șasiu străin – (Rheinmetall Man SX 45 8x8 şi nu pe BAZ-6909 8x8, Ural-53234 8x8, KamAZ-6560 8x8 sau Asrolog MKZT79230) – 1000 de rachete ghidate 9M331, un număr nespecificat de proiectile pentru artileria de 30 mm și o serie de piese de schimb. Nu au fost planificate achiziții noi, dar recent, EAU și-a exprimat dorința de a moderniza aceste sisteme.
De remarcat faptul că, aproape toate sisteme Pantsir-S1 distruse în Libia, au fost achiziționate de Emiratele Arabe Unite din Rusia (aproximativ 50 de unități în versiunea Pantsir-S1E instalate pe un camioane Rheinmetall Man SX 45 8x8), iar o parte dintre acestea au fost puse la dispoziţia forţelor paramilitare ale mareşalului Haftar.
La momentul capturării sistemului Pantsir-S1, forţele paramilitare ale mareşalului Haftar erau implicate într-o ofensivă militară pentru a captura Tripoli de la Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia.
Sistemul a fost operat de LNA, iar mai târziu a devenit cunoscut faptul că forţelor paramilitare ale mareşalului Haftar au primit cel puțin 10-15 sisteme antiaeriene din partea Emiratelor Arabe Unite.
Nivelul pierderilor înregistrate de LNA, în materie de sisteme ruseşti Pantsir-S1 este foarte mare. Astfel, baza de date Lost Armour indică faptul că din februarie până în mai 2020, LNA a pierdut opt sisteme de apărare antiaeriană Pantsir-S1. Șapte vehicule au fost distruse în diverse circumstanțe, iar al optulea a devenit ’’trofeu de război”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News