O altă față a Ungariei? Peter Magyar, oponentul intern al lui Orban anunță o vizită de susținere în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Steagurile Ungariei, al Ucrainei și al Uniunii Europene. Volodimir Zelenski l-a primit pe Viktor Orban la Kiev, 02 iulie 2024 / Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei. Volodimir Zelenski l-a primit pe Viktor Orban la Kiev, 02 iulie 2024 / Sursa: Ad
Steagurile Ungariei, al Ucrainei și al Uniunii Europene. Volodimir Zelenski l-a primit pe Viktor Orban la Kiev, 02 iulie 2024 / Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei. Volodimir Zelenski l-a primit pe Viktor Orban la Kiev, 02 iulie 2024 / Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei

Péter Magyar dorește să se profileze drept un contestatar al lui Viktor Orban inclusiv, se pare, în raport cu agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

După atacul mortal al Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev, liderul opoziției din Ungaria, Péter Magyar, va călători miercuri în capitala Ucrainei.

„Ca tată, nu pot face altfel”, a scris Magyar într-o postare pe Facebook . „Atacul oribil cu rachete rusești de ieri a șocat pe toată lumea. Niciun copil nu este în război. Ei nu pot face nimic în privința asta. Nici măcar nu au avut șansa de a trăi.”

Un discurs pe care l-am fi așteptat inclusiv de la Orban, purtătorul stindardului păcii și tată a cinci copii.

Premierul ungar, care a refuzat să rupă legăturile cu Vladimir Putin, în ciuda războiului total al lui Putin împotriva Ucrainei. În schimb, premierul a fost în ultimele zile într-o misiune diplomatică - cu motivații cel puțin dubioase -  vizitând Kievul, Moscova și Beijingul pentru a discuta despre conflict, în timp ce Ungaria conduce Consiliul UE timp de șase luni.

Magyar a făcut parte din Fidesz, dar s-a rupt de formațiunea premierului ungar și a pus pe picioare o mișcare publică care a evoluat în Partidul Respect și Libertate – care a câștigat aproape 30% la alegerile europene, cea mai puternică manifestare a unui partid de opoziție din Ungaria în ultimii 15 ani. Cei șapte deputați ai săi s-au alăturat Partidului Popular European de centru-dreapta.

Atacul cu rachete de la spitalul Okhmatdyt , unul dintre cele mai vechi și mari spitale de copii din Kiev și din Europa, a ucis mai multe persoane și a rănit peste 30, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei. În total, 29 de persoane au murit la Kiev în atacurile rusești de luni, inclusiv patru copii, iar 117 au fost rănite.

Magyar a condamnat atacul în postarea sa pe rețelele de socializare, în timp ce din guvernul lui Orbán a vorbit doar ministrul de externe Péter Szijjártó, referindu-se la „misiunea de pace” a premierului și pericolul „escaladării”, dar fără a menționa Rusia sau rolul său agresiv în conflict.

Cu toate acestea, lucrurile sunt mai nuanțate. Magyar a fost reticent să vorbească despre războiul din Ucraina, susținând în timpul campaniei electorale că a fost de acord cu Orbán să nu trimită „trupe și arme” în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al PPE a declarat pentru Politico, la mijlocul lunii iunie, că Magyar este atent la discurs întrucât dorește să evite mașinăria media controlată de Orban: „Tot ce spune el în legătură cu Ucraina și război, mașinăria de propagandă Orbán folosește împotriva lui. Deci este foarte clar de ce este prudent în privința asta.”

Liderul opoziției maghiare este puțin probabil să se întâlnească cu oficiali de rang înalt la Kiev în această săptămână, deoarece președintele Volodimir Zelenski și echipa sa vor fi la summitul NATO de la Washington DC.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel