O altă dronă turcească ar putea influența climatul geopolitic regional

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Recent, compania turcă Tusaș a anunțat pe site-ul său tusas.com că a finalizat dezvoltarea unui nou vehicul aerian fără pilot (UAV) care ar putea juca un rol decisiv în lupta antisubmarin.

Vehiculul aerian fără pilot denumit “Aksungur” și realizat de același fabricant care produce și drona “Anka”, intens utilizată de Forțele Navale Turce, poate transporta o sarcină utilă de luptă de 750 de kilograme în varianta de patrulare și lovire maritimă și de 150 de kilograme în varianta destinată misiunilor de tip SIGINT (culegerea și analiza semnalelor) și ELINT (informații electronice). Drona va fi dotată cu un sistem de comunicații prin satelit (SATCOM), ceea ce o va face mai rezistentă la bruiaj, precum și cu sistemul avansat de senzori radar cu apertură sintetică / indicator de țintă în mișcare la sol (SAR/GMTI), care îi permite să lovească ținte mobile, cum ar fi convoaie militare sau lansatoare mobile de rachete.

UAV-ul a avut rezultate promițătoare la ultimele teste. În septembrie acesta a zburat continuu 28 de ore, încărcat cu 12 proiectile inteligente de tipul MAM-L fabricate de Roketsan, după cum a precizat agenția turcă Anadolu pe 17 septembrie. Anterior, fără încărcătură, drona a obținut o durată impresionantă de zbor continuu, de 49 de ore.

Însă caracteristicile care fac ca drona să fie una deosebită sunt cu totul altele și sunt date de posibilitatea utilizării casetelor de capsule sonare și a detectorului de anomalie magnetică (MAD). Echipată cu aceste sisteme, “Aksungur” reprezintă o capabilitate importantă de luptă antisubmarin. Presa turcă a poreclit deja drona drept „vânătorul de submarine” și se așteaptă ca primul client care o va procura să fie Forțele Navale turce.

2. -imagine fara descriere- (drona_aksungur_2_70392200.jpg)

În acest sens, analiștii de la The Jamestown Foundation observă că marina turcă se încadrează în tendința de „dronizare” a armatei turce. Începând din august acest an, Forțele Navale turce operează cel puțin patru variante de drone “Anka” pentru misiuni de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere (ISTAR), iar un aspect foarte important este că “Aksungur” poate fi conectată în rețeaua de comandă și control folosită de stațiile de control ale dronelor “Anka”. De asemenea, încă din 2019 Forțele Navale turce operează și renumitele drone Bayraktar TB-2 produse de firma Baykar.

Tot analiștii de la The Jamestown Foundation, observă cum progresele înregistrate în domeniul dronelor de luptă conduc Turcia către noi concepții de operații care îi potențează influența într-o regiune destul de volatilă. Astfel, aceștia văd în “Aksungur” un factor de multiplicare a forței de descurajare navală manifestată de către Turcia, care își poate folosi dronele antisubmarin pentru a urmări activitatea submarinelor rusești în Marea Neagră sau în Marea Mediterană, precum și pentru a urmări flota de 11 submarine a Greciei, sau chiar pot lua parte la o eventuală confruntare turco-greacă în Marea Egee.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel