Potrivit traiectului de zbor, avionul a decolat din Marea Britanie, a trecut pe deasupra Olandei, Germaniei, Poloniei, după care a intrat pe teritoriul Ucrainei prin regiunea Volinsk din NV țării.
Interesting new spy plane operations over Eastern Europe this morning, including the first (apparently?) RC-135W Rivet Joint operation over Ukraine. pic.twitter.com/vyXGOiVZdY
— Hans Kristensen (@nukestrat) December 11, 2021
Ulterior, aeronava s-a deplasat paralel față de granița cu Belarusul, la o distanță de maxim 80 km față de frontieră, până deasupra Kievului, după care s-a îndreptat către Donbasul separatist, iar ulterior a survolat sudul Ucrainei de la Mariupol până la nord-vest de Odesa, apropiindu-se la aproximativ 50 km de Tiraspol.
USAF RC-135W Rivet Joint aircraft for SIGINT unusually over the middle of Ukraine heading for the frontline in Donbas pic.twitter.com/kERcBBEJcf
— ELINT News (@ELINTNews) December 11, 2021
Este pentru prima dată, când un avion militar american de cercetare electronică, cu echipaj la bord, survolează teritoriul ucrainean.
Până în prezent, Forțele Aeriene ale SUA trimiteau deasupra Ucrainei aparate fără pilot de tip RQ-4 Global Hawk, pentru a supraveghea trupele ruse și separatiste. Avioanele SIGINT, RC-135W Rivet Joint, sunt frecvent întrebuințate pentru cercetarea forțelor ruse, dar zborurile acestora au fost efectuate doar deasupra Mării Negre.
Misiunile SIGINT (Signal Intelligence) au ca scop colectarea de informații din comunicațiile adversarului, precum și din alte emisii electromagnetice care nu reprezintă comunicații, cum ar fi semnalele stațiilor radar.
Inaugurarea unei astfel de misiuni – cercetare SIGINT deasupra Ucrainei, cu platformă aeriană americană având echipaj la bord - are loc în condițiile în care, spionajul american și cel ucrainean au concluzionat că Rusia pregătește o invazie la scară largă a teritoriului ucrainean.
Folosirea bazei aeriene din Marea Britanie pentru misiunea din Ucraina, are avantajul că, în zborul său, aeronava RC-135W Rivet Joint trece și prin proximitatea forțelor ruse dislocate în enclava Kaliningrad, spre deosebire folosirea bazei din Insula Creta.
De asemenea, distanța din Marea Britanie este mai mică față de cea din Creta, pentru survolarea Ucrainei, dar cu toate acestea nu este exclus ca Forțele Aeriene americane să folosească avioane din ambele baze pentru misiune, deoarece nevoia de informații pentru luptă a devenit critică în momentul de față.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News