Publicitate
,,Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea de sisteme avansate de atac cu rază lungă de acțiune pentru a fi utilizate de pe platformele aeriene ale Forțelor Aeriene Poloneze. Această vânzare va avansa și mai mult nivelul deja ridicat de interoperabilitate a Forțelor Aeriene Poloneze cu forțele interarme americane și cu alte forțe regionale și NATO", a precizat agenția.
Polonia va deține peste 1.700 de rachete pentru F-16. Polonezii au 48 de avioane F-16 în timp ce România va deține un număr aproape identic de 49
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Polonia va achiziționa 821 de rachete de croazieră AGM-158B-2 JASSM, 232 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II și 745 de rachete AIM-120C-8.
Toate aceste rachete pot fi integrate pe avioane de luptă F-16, avioane aflate desigur și în dotarea Poloniei.
Achiziționarea de rachete de croazieră aer-sol AGM-158B-2, împreună cu echipamentele aferente, logistica, serviciile logistice, instruirea personalului și suportul software, va costa Polonia 1,77 miliarde de dolari. AGM-158B-2 are un focos care cântărește 907 kilograme cu o rază de acțiune de 1.931 de kilometri.
Vânzările propuse vor ajunge acum în fața Congresului SUA, în timpul căruia eventualele cantități și prețuri ar putea suferi modificări.
Potrivit Agenției de Cooperare în domeniul Apărării, aceste vânzări vor contribui la obiectivele de politică externă și de securitate națională ale Statelor Unite prin consolidarea securității unui stat membru NATO, care este un motor al stabilității politice și al progresului economic în Europa.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia nu se află în pericol direct și imediat din partea Rusiei în timpul unui interviu acordat marți postului privat de televiziune TVN24.
"Nu există nicio îndoială că Rusia nu este și nu va fi în viitor pașnică față de Occident, față de NATO și mai ales față de flancul Estic al NATO, inclusiv față de Polonia. Dar pare totuși foarte puțin probabil ca Rusia să decidă un conflict deschis cu NATO", a spus el.
România achiziționează și ea rachete AIM-120 și AIM-9X Sidewinder, asemenea Polniei. Sunt câteva diferențe
Foto: F-16 Fighting Falcon / Forțele Aeriene Române
România achiziționează și ea rachete AIM-120 și AIM-9X Sidewinder.
Anul trecut Ministerul Apărării a confirmat achiziția din SUA, prin procedură G2G (Guvern la Guvern) a 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune de tip AIM-120 AMRAAM, dar și a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip AIM-9X SIDEWINDER.
Cele 186 AIM-120 AMRAAM vor costa România estimativ 372 de milioane de dolari, în timp ce rachetele AIM-9X SIDEWINDER vor costa estimativ 239 de milioane de dolari.
Racheta de tipul AIM-120 AMRAAM cu o masă totală de 152 kg (focos de 18 kg) este în clasa de greutate 150 – 250 kg. Are o viteză de Mach 4, fiind cotată la un nivel foarte ridicat de performanță operațională. Cea mai mare rază de acțiune a rachetelor AMRAAM o are varianta AIM-120D - aproximativ 160 km.
AIM-9X SIDEWINDER este în schimb o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune și ghidare prin infraroșu. Raza de acțiune a AIM-9 este de 35 de kilometri.
Comparând achiziția Poloniei cu cea a României, identificăm câteva diferențe. Astfel, România cumpără 186 rachete AIM-120 AMRAAM, nefiind specificată versiunea. Polonezii achiziționează 745 de rachete AIM-120 în versiunea de ultimă generație testată recent de Raytheon AIM-120C-8. Polonia nu e la prima achiziție de AIM-120 pentru avioanele sale F-16. În 2006 Polonia a mai achiziționat astfel de rachete iar în 2017 a mai efectuat o comandă.
În ceea ce privește rachetele aer-aer cu rază scurtă AIM-9X Sidewinder, România a achiziționat 299 de rachete în timp ce polonezii un număr mai mic, 232 de rachete.
De menționat că Polonia a plusat cu 821 de rachete de croazieră AGM-158B-2 JASS care nu au fost achiziționate de România.
Polonia deține 48 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon în versiunea C/D Block 52, pe care le-a achiziționat noi. În comparație România va deține 49 de avioane F-16 trecute prin programul MLU și achiziționate din Portugalia și Norvegia. E vorba de o escadrilă formată din 17 avioane în uz achiziționate din Portugalia care e deja de mai mulți ani operațională, iar din cele 32 de F-16 achiziționate recent din Norvegia, primele 3 au ajuns la finalul anului trecut, urmând ca toate să ajungă până în 2025.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News