Numirea unui nou șef al Serviciului General Egiptean de Informații stârnește îngrijorare în Israel

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Săptămâna trecută, președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi a emis un decret de numire a generalului-maior Hassan Rashad în funcția de șef al Serviciului General de Informații, înlocuindu-l pe Abbas Kamel care a fost desemnat consilier prezidențial, coordonator general al serviciilor de securitate și trimis special al președintelui.

În ianuarie 2018, Sisi l-a desemnat pe Kamel să gestioneze activitatea Serviciului General de Informații, care raportează direct președintelui țării, până la numirea unui nou șef, după demiterea bruscă a generalului-maior Khaled Fawzi.

Kamel a fost al 26-lea șef al Serviciului General de Informații, una dintre agențiile "suverane" din Egipt, alături de agențiile de Informații Militare și de Securitate Națională.

Kamel a ocupat funcția de director al biroului lui Sisi când acesta a ocupat funcția de director al Informațiilor Militare, ministru al Apărării în guvernul fostului președinte Mohamed Morsi, destituit de armată în 2013 după protestele masive împotriva guvernării sale, și alegerea sa ca președinte în 2014.

Abbas Kamel a apărut în cele mai multe dintre întâlnirile și turneele lui Sisi, în întâlniri politice, de securitate, economice și externe. El a fost chiar numit "umbra președintelui".

Kamel a absolvit Colegiul Militar în 1978 ca ofițer în arma blindate. A urmat cursuri de specializare în Statele Unite ale Americii. A deținut diferite funcții în Departamentul de Informații și Recunoaștere Militare din Filiala Atașaților Militari până când a preluat președinția filialei.

Două surse de securitate au afirmat că Rashad a deținut anterior funcția de adjunct al Serviciului General de Informații și a fost responsabil cu gestionarea unor dosare importante, precum relațiile dintre Egipt și Iran.

Canalul Extra News a informat că noul șef al Serviciului General de Informații a absolvit Colegiul Tehnic Militar în 1990.

Kamel a cerut recent ca unele dintre sarcinile sale să fie atribuite altor persoane după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate.

Această schimbare vine într-un moment în care Egiptul este înconjurat de o serie de crize regionale, iar eforturile de mediere pe care le-a condus atât cu Washingtonul, cât și cu Doha nu au reușit să ajungă la un acord de încetare a focului între Israel și Hamas în războiul care a izbucnit în urmă cu aproximativ un an în Fâșia Gaza și s-a extins în Liban între statul ebraic şi Hezbollah.

La granița de sud egipteană, bătăliile care se desfășoară de 18 luni între armata sudaneză și Forțele de Sprijin Rapid au ucis zeci de mii de oameni și au provocat cea mai mare criză de strămutare din lume, Egiptul primind peste 400.000 de refugiați.

În regiunea Cornului Africii, analiștii se așteaptă ca criza dintre Egipt și Etiopia să redeseneze alianțele regionale.

Site-ul web ebraic Ynet a relatat că în Israel există îngrijorare cu privire la înlocuirea șefului serviciilor secrete egiptene Abbas Kamel cu o persoană necunoscută anterior de Tel Aviv. "Înlocuirea șefului serviciilor secrete egiptene va întârzia și mai mult acordul de schimb de prizonieri dintre Israel și Hamas".

Ynet a subliniat că Abbas Kamel a fost o figură cunoscută și respectată în Israel și, de asemenea, a avut bune relații cu Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel