”Nu vor ezita să folosească armamentul”. Polonia trimite elicoptere gata de luptă la granița cu Belarus

Elicopter al Armatei poloneze / 25 Brygada Kawalerii Powietrznej, facebook
Elicopter al Armatei poloneze / 25 Brygada Kawalerii Powietrznej, facebook

Armata poloneză mută elicoptere de luptă la granița cu Belarus, ca răspuns la presupusa încălcare de marți a spațiului aerian polonez de către două elicoptere belaruse, ceea ce, desigur, Minsk neagă vehement.

Decizia de a trimite elicoptere de luptă la granița cu vecinul de la est a fost anunțată, joi, de generalul Marek Sokolowski, inspector al Înaltului Comandament al Forțelor Armate Poloneze, potrivit televiziunii poloneze TVP

Oficailul nu a precizat numărul lor, dar a confirmat că este vorba de aparate de zbor din dotarea Brigăzii 1 Aviație a Forțelor Terestre și a Brigăzii Aeriene 25.

Potrivit acestuia, elicopterele poloneze vor fi desfășurate în apropierea graniței cu Belarus în două locuri și vor fi dispuse „în modul de reacție imediată”, așa cum a ordonat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak. 

„Vorbim de piloți care au fost cu mine în Afganistan și Irak. Dacă se întâmplă ceva deranjant, ei nu vor ezita să folosească armamentul”, a subliniat Sokolowski, adăugând că „elicopterele sunt înarmate și gata de luptă”.

Recunoașterea preliminară a locului în care vor fi staționați a avut deja loc astăzi,  a subliniat el.

Încălcarea spațiului aerian polonez de către elicopterele din Belarus a fost anunțată de Ministerul Afacerilor Externe de la Varșovia, subliniind că un astfel de incident contribuie la tensiuni la granița comună. Polonia a cerut părții belaruse să explice problema fără întârziere.

Minskul a respins acuzațiile pe motiv că sunt „construite pentru a justifica consolidarea prezenței militare poloneze la granița cu Belarus”.

Elicopterele din Belarus au intrat pe teritoriul polonez la o altitudine joasă, motiv pentru care nu au fost detectate imediat. Acesta a fost aparent motivul pentru care Ministerul polonez al Apărării a susținut inițial că nu are informații despre încălcarea spațiului aerian polonez. Așa a răspuns Ministerul unei anchete a Gazetei Wyborcza.

Publicația ceruse lămuriri, după ce locuitorii satului de graniță Białowieża și fotografa Eliza Kowalczyková au văzut elicoptere cu însemne belaruse zburând pe deasupra lor și au postat imaginile pe Facebook. Abia mai târziu, Ministerul Apărării a recunoscut că două elicoptere din Belarus au încălcat spațiul aerian polonez. Zburau „la o altitudine foarte joasă”, ceea ce se spune că ar fi îngreunat detectarea lor de către sistemele radar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel