”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie 2024
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie 2024

”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.

Prezent la emisiunea ”Bună dimineața, Ungaria” de la Radio Kossuth, premierul Orban a declarat că aderarea Ucrainei la Uniunea European reprezintă o problemă pentru Ungaria.

Viktor Orbán a subliniat că primirea Ucrainei ”va distruge Ungaria și familiile maghiare” și va șterge rezultatele economice obținute în ultimii 15 ani. Totuși, liderul ungar uită să menționeze că economia ungară performează cel mai slab din întreaga Uniune Europeană, fiind depășită chiar și de România.

”Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va continua să rămână pe ordinea de zi (a politicii ungare) pentru mulți ani și, dacă nu ne putem proteja de ea, va rămâne cu noi decenii viitoare și ne va distruge. Așadar, astăzi, atenția și energia noastră ar trebui să se concentreze mai ales asupra aderării Ucrainei la UE.

Practic, premierul Orban recunoaște, indirect, că a eșuat și că Budapesta a irosit zecile de miliarde de euro, primite până acum de la Uniunea Europeană pentru a avea o economie competitivă și a ajunge la un nivel apropiat de media UE.

 

Tema favorită a Kremlinului: Stăpânii de la Bruxelles

 

Orban a mai menționat că se luptă pentru interesele ungare la Bruxelles, dar nu toate partidele maghiare fac acest lucru.

„Au stăpâni la Bruxelles, există partide ungare care se gândesc la un stat european mare care duce la un fel de dizolvare a Ungariei, unde deciziile centrului imperial de la Bruxelles ar fi puse în aplicare în Ungaria. De aceea susțin și aderarea Ucrainei, deoarece asta vrea Bruxelles-ul”, a explicat el.

Orban acuză că politicienii ungari care spun că banii europeni trebuie să vină la pachet cu respectarea democrației sunt doar ”sclavii Bruxellesului”.

În schimb, premierul uită să ne spună cum Ungaria se vinde rușilor pentru gaze și mai știm noi ce alte înțelegeri geostrategice subterane. Acolo nu e sclavie, e parteneriat cu Moscova.

 

 

Serbia și Ungaria își întăresc cooperarea militară și semnează un acord privind planul acestei cooperări în 2025

Pe de altă parte, observăm că Ungaria își îndreaptă privirea către state cu un regim democratic aflat sub semnul întrebării.

Miniștrii Apărării Ungariei și Serbiei, Kristóf Szalay-Bobrovniczky și Bratislav Gašić, au semnat, la Belgrad, „Acordul de Cooperare Strategică de Apărare” dintre cele două țări la 1 aprilie la Belgrad.

Acordul de cooperare militară fusese anunțat, pe surse, cu doar o săptămână înainte, așa cum scria la acel moment și DefenseRomania.

Documentul, care operaționalizează cooperarea strategică dintre Serbia și Ungaria, a fost semnat în prezența președintelui sârb Aleksandar Vucic și șeful de Stat Major al armatei sârbe, generalul Milan Mojsilovic.

Ungaria și Serbia au cele mai puternice legături bilaterale de apărare și militare dintre statele non-UE sau membre NATO, iar Ungaria ajută Serbia să își modernizeze forțele armate, a mai afirmat ministrul ungar al apărării Szalay-Bobrovniczky.

Parteneriatul strategic dintre Serbia și Ungaria a fost extins pentru a include cooperarea de apărare și militară în 2025, iar cooperarea dintre cele două ministere și forțe armate se întărește, a spus el.

Potrivit acordului semnat marți, cele două state vor organiza 79 de programe comune în 2025, a precizat Szalay-Bobrovniczky.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel