”Nu vom face curățenie după Netanyahu”. Iordania refuză să trimită forțe în Gaza și vrea să negocieze la pachet Fâșia Gaza cu Cisiordania

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Fâșia Gaza, Israel și Cisiordania / harta bbc.com
Fâșia Gaza, Israel și Cisiordania / harta bbc.com

Ministrul de Externe iordanian, Ayman Safadi, a subliniat că țara sa "nu va curăța" după premierul israelian Benjamin Netanyahu în Gaza și nu va trimite nicio forță pentru a înlocui forțele israeliene în Fâșia palestiniană devastată.

Declarațiile ministrului iordanian de externe vin în mijlocul consultărilor care au loc în culise pentru a discuta ziua următoare a războiului din Fâșia Gaza.

Mai multe surse occidentale au afirmat că Statele Unite vor să trimită o forță arabă care să administreze Fâșia Gaza după război, până când se va construi un aparat de securitate palestinian de încredere, dar țările arabe în cauză au mari rezerve cu privire la propunere, mai ales că aceasta nu se încadrează într-un coș integrat de înțelegere care garantează o soluție radicală la problema palestiniană, ceea ce a exprimat clar partea iordaniană.

Al-Safadi a subliniat în timpul unei conferințe de presă cu omologul său grec Giorgos Gerapetrisis la Atena: "Nu vom face curățenie după Netanyahu. Nu vom trimite nicio forță în Gaza pentru a înlocui forțele de ocupație israeliene cât timp suntem în locul celor care se ocupă cu realitatea catastrofală pe care au creat-o".

Al-Safadi a adăugat: "Ceea ce spunem este că vrem un plan cuprinzător nu numai pentru a opri războiul, ci și pentru a ajunge la o pace justă și cuprinzătoare bazată pe soluția cu două state (..). Acest lucru înseamnă, practic, că nu este posibil să se accepte nicio abordare care tratează Gaza separat de restul teritoriilor palestiniene ocupate (..)".

Consilierul Consiliului Național de Securitate Israelian Tzachi Hanegbi a anunțat marți o alternativă la Hamas în Fâșia Gaza a cărei politică va apărea în câteva zile, având în vedere incapacitatea de a elimina mișcarea ca idee. Declarațiile lui Hanegbi au venit în mijlocul unei vizite a ministrului israelian al Apărării Yoav Galant în Statele Unite pentru a discuta despre planurile postbelice pentru Gaza.

Există o divizare în Israel cu privire la retragerea armatei din Fâșia Gaza devastată. Există o facțiune de extremă dreaptă care insistă asupra menținerii forțelor israeliene după încheierea războiului. Pe de altă parte, liderii armatei resping opțiunea din cauza repercusiunilor ei costisitoare.

Săptămâna trecută, Egiptul a negat ceea ce au relatat ziarele și site-urile web ebraice care vorbeau despre acordul autorităților de la Cairo de a participa la o forță arabă a Națiunilor Unite pentru a gestiona trecerile Fâșiei Gaza. Observatorii consideră că rezervele țărilor arabe cu privire la trimiterea de forțe în Gaza sunt legitime atâta timp cât nu există nicio acceptare a chestiunii de către palestinieni, deoarece acele forțe vor fi privite ca o forță ostilă, în plus, acest lucru va pune țările arabe în cauză într-o poziție dificilă cu cetățenii lor.

Observatorii spun că refuzul arabilor de a trimite forțe în Gaza ar pune Statele Unite într-o poziție dificilă. Aceștia subliniază că opțiunea pe care Washingtonul o poate prefera acum este să trimită o forță ONU, așa cum este cazul în sudul Libanului (UNIFIL). Uniunea Europeană și-a exprimat anterior dorința de a revigora misiunea EUBAM, un indiciu că blocul european ar putea accepta participarea la administrarea Fâșiei în viitor.

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră de la punctul de trecere Rafah, cunoscută sub numele de EUBAM, și-a încetat activitatea în 2007, când Hamasul a preluat controlul complet asupra Fâșiei Gaza, după un conflict armat cu forțele Autorității Palestiniene.

Marți seara, Hamasul a confirmat respingerea oricăror planuri privind soarta Gazei după război și a subliniat că viitorul Fâșiei va fi decis de poporul palestinian. Hamasul a criticat discursul recent al consilierului Consiliului Național de Securitate Israelian referitor la "a doua zi după războiul criminal din Fâșia Gaza, viitorul politic al poporului palestinian și planurile guvernului israelian pe care le discută cu administrația americană și alte părți".

Anterior s-a vehiculat administrarea Fâșiei Gaza de o forță constituită din triburi locale sau de Autoritatea Palestiniană, dar aceste planuri au rămas în așteptare și nu se știe încă dacă vor fi reînviate sau dacă un nou proiect UNIFIL va apărea în Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că bătăliile "violente" de la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde armata israeliană lansează un atac la sol asupra ultimelor bastioane ale Brigăzilor Izz al-Din al-Qassam, sunt "pe cale să se termine".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel