Viktor Orban se prezintă peste tot ca un luptător anti-comunist, dar faptele sale semnalează un singur lucru: Budapesta e cu arme și bagaje în barca Moscovei, în speranța că va beneficia de un tratament preferențial în aranjamentele geopolitice viitoare. Dacă mai punem în balanță și odele aduse Chinei, vedem clar că Orban a ales tabăra cu ”noua ordine mondială”.
Deși pe 24 august, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că Suedia va deveni membră a NATO în această toamnă , premierul ungar Viktor Orbán a declarat că țara sa nu se grăbește să ratifice cererea Suediei de a adera la NATO, sugerând că țara nordică s-ar putea confrunta cu noi întârzieri în a deveni membră a alianței militare.
Vorbind în timpul sesiunii de deschidere de toamnă a parlamentului Ungariei, Orbán le-a spus parlamentarilor că „nimic nu amenință securitatea Suediei” și că, prin urmare, Ungaria „nu se grăbește” să-și ratifice aderarea la NATO.
"Întreb dacă există ceva urgent care ne-ar obliga să ratifice cererea Suediei de aderare la NATO. Nu văd astfel de circumstanțe", a spus șeful guvernului ungar.
Orban, noi atacuri la Ucraina
Astăzi, Orbán a criticat, de asemenea, guvernul ucrainean sub președintele Volodimir Zelenskyi, spunând că Ungaria „nu va sprijini Ucraina în nicio problemă internațională” până când drepturile lingvistice ale unei minorități maghiare considerabile din vestul Ucrainei nu vor fi restabilite.
Ungaria nu este singură. Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a spus că ratificarea de către parlamentul turc a aderării Suediei la NATO depinde de respectarea promisiunilor de către Suedia și nu are un termen exact.
Orban a spus că Ungaria a fost „înșelată” de un plan al UE de a permite cerealele ucrainene să tranziteze Ungaria, după ce transporturile peste Marea Neagră au fost împiedicate de războiul cu Rusia și că transporturile de produse ucrainene aparent destinate spre Africa au fost vândute în Ungaria pentru prețuri mai mici, presând producătorii interni.
„Bruxelles a susținut că, fără cereale ucrainene, foametea gravă amenința țările africane”, a spus Orbán. „După ce tranzitul peste Marea Neagră a fost imposibil de război, Ungaria a deschis un coridor de tranzit solidar la cererea Bruxelles-ului, astfel încât alimentele să poată ajunge în Africa din Ucraina și peste Ungaria. Să spunem clar: ne-au înșelat”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News