”Nu trebuie să ne lăsăm atrași în crize care nu sunt ale noastre”. După ce a vizitat China, Macron visează din nou la autonomia strategică europeană

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele francez Emmanuel Macron
Președintele francez Emmanuel Macron

Europa se confruntă cu pericolul de a fi atrasă în „crize care nu sunt ale noastre”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat Politico după vizita sa de trei zile în China. Președintele francez se referă în principal la situația tensionată dintre China și SUA cu privire la Taiwan.

Macron a vorbit la bordul avionului prezidențial cu jurnaliștii de la Politico și a subliniat planul, sau mai bine zis teoria, de „autonomie strategică” a Europei, care ar urma să fie condusă probabil de Franța, o „a treia superputere”.

Acest concept Macron este susținut cu entuziasm de Xi Jinping și de Partidul Comunist Chinez și este menționat în mod constant de diplomații chinezi în discuțiile cu alte țări europene.

Decidenții politici, dar și teoreticienii chinezi de la Beijing cred că Occidentul este în declin și China este în creștere, iar slăbirea relațiilor transatlantice ar ajuta la accelerarea acestei tendințe de separare, așa că planul lui Macron le vine mănușă chinezilor.

Emmanuel Macron și Xi Jinping

„Întrebarea la care europenii trebuie să își pună și să răspundă este: „Este în interesul nostru să accelerăm criza din Taiwan?” Nu. Cel mai rău lucru este să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți ai SUA și să acționăm sub impulsul agendei americane și al reacției excesive chineze”, a spus Macron.

 

Macron: Să nu devenim vasali

 

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a făcut parte din vizita lui Macron în China, stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este una dintre cele mai importante priorități. „Amenințarea cu folosirea forței pentru a schimba status quo-ul este inacceptabilă”, a spus von der Leyen.

Xi Jinping a răspuns declarând că oricine crede că poate influența cumva poziția Beijingului față de Taiwan se înșeală amarnic, iar Macron pare să fie de acord cu el.

„Europenii nu pot rezolva nici măcar criza din Ucraina. Cum putem spune ceva (Chinei n.r.) în mod credibil în privința Taiwanului: „Atenție, dacă faci ceva greșit, vom fi acolo?” Dacă cineva vrea să crească tensiunea, atunci da, aceasta este calea”, a spus președintele francez.

Potrivit lui Macron, dependența Europei de SUA a crescut și în ceea ce privește armele și energia și, potrivit acestuia, Europa trebuie acum să se concentreze pe consolidarea industriei europene de apărare și securitate. „Dacă tensiunea dintre cele două superputeri (SUA și China) crește, nu vom avea timp sau resurse pentru propria noastră autonomie strategică și vom deveni vasali”, a conchis Macron.

 

Autonomia strategică - un plan realizabil?

 

Macron a încercat să impună în ultimii ani o politică a unei Europe ”suveraniste”. Uniunea Europeană ar fi trebuit să devină un jucător global care să gestioneze eficient orice provocări ce amenințau securitatea (energetică, economică, militară etc ) a statelor membre.

 Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în Federația Rusă, 08 februarie 2022. Sursă foto: Kremlin

Totuși, Franța a ratat să demonstreze fiabilitatea unui astfel de proiect, alegând o poziție conciliantă față de agresiunea Federației Ruse. Nu a existat niciun fel de efort de a proiecta o Uniune Europeană capabilă să îngrădească atitudinea Moscovei, iar acțiunea Poloniei, un stat cu o anvergură politico-militară mult mai mică, arată cât de puțin a făcut Parisul, raportat la potențialul și pretențiile sale geo-strategice majore.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel