Nu toate gafele politice pot fi trecute cu vederea | Aliații SUA, alarmați de scurgerea de informații de la vârful Pentagonului: Dacă aș fi fost Putin, m-aș simți fără loc de muncă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Creator: Synthetic-Exposition | Sursă: Getty Images.
Creator: Synthetic-Exposition | Sursă: Getty Images.

Vestea uluitoare că un jurnalist a fost inclus din greșeală într-un chat al serviciului de mesageri Signal în care oficiali din domeniul apărării și al serviciilor de informații, desemnați de Trump, inclusiv vicepreședintele JD Vance și secretarul apărării Pete Hegseth, discutau despre loviturile militare americane din Yemen, a șocat comunitatea de securitate cibernetică, inclusiv staff-ul administrației lui Trump. Acest scandalul cu privire scurgerea aparent accidentală a unor informaţii sensibile într-un grup de mesageri online ar putea avea implicații juridice și ar putea face ca unele state să evite schimbul de informații cu Statele Unite.

Redactorul-șef al Atlantic, Jeffrey Goldberg, a relatat că mesajele dintr-o discuție sensibilă au fost setate să fie șterse automat după patru săptămâni, încălcând astfel legile guvernamentale privind păstrarea informatiilor cu caracter secret.

Paisprezece senatori americani, printre care Elizabeth Warren, Tim Kaine și Cory Booker, i-au scris deja președintelui Trump afirmând că aceasta a fost o încălcare a Presidential Records Act și că incidentul reprezintă o încălcare flagrantă a încrederii publice.

De asemenea, un oficial american din cadrul Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) a criticat scurgerile recente de informații ca fiind „absolut ridicole”, subliniind că discutarea informațiilor clasificate pe platforme neaprobate poate duce la pedeapsa cu închisoarea.

Astfel de conversații ar trebui să aibă loc numai pe telefoane guvernamentale în SCIF-uri, conform unui ordin executiv din 2009, iar manipularea necorespunzătoare a informațiilor clasificate poate încălca Espionage Act. 

Personalul CISA a declarat că Signal nu este o aplicație oficială pentru operațiunile guvernamentale. Aceștia au avertizat că utilizarea Signal pe dispozitive personale, care nu dispun de securitate guvernamentală, crește riscul ca hackerii să acceseze chat-uri clasificate.

Potrivit DefenseNews, un diplomat european a sugerat că breșa de securitate ar putea determina aliații să pună la îndoială credibilitatea SUA ca partener. Acesta și-a exprimat speranța că eșecul înregistrat pe Signal s-a datorat mai degrabă lipsei de experiență a guvernului decât unei neglijențe deliberate față de securitate.

 

Aliații SUA, alarmați de scurgerea de informații facută de înalții oficiali americani

 

Aliații Statelor Unite consideră că discuția de grup dintre înalți oficiali americani despre un atac planificat în Yemen, în care a fost inclus accidental un jurnalist, reprezintă o breșă de securitate uluitoare care pune la îndoială schimbul de informații cu Washingtonul și securitatea operațiunilor militare comune.

„Înfricoșător” și „nesăbuit” a fost verdictul unui diplomat european cu privire la discuțiile purtate pe aplicația de mesagerie Signal despre atacurile asupra rebelilor houthi. Neil Melvin, expert în securitate în cadrul think tank-ului de apărare Royal United Services Institute, a calificat-o drept „destul de șocantă”.

„Este vorba despre unii dintre cei mai înalți oficiali americani care par să manifeste un dispreț total față de protocoalele normale de securitate”, a spus el.

În public, însă, oficialii europeni au insistat că totul este în regulă în relația transatlantică. „Avem o relație foarte strânsă cu SUA în materie de securitate, apărare și informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer, Dave Pares. „Ei sunt cel mai apropiat aliat al nostru când vine vorba de aceste aspecte, au fost de mulți ani și vor fi pentru mulți ani de acum înainte”.

Marea Britanie ar putea fi expusă în mod deosebit de breșele de securitate americane. Rețeaua sa de informații este împletită cu SUA în cadrul alianței Five Eyes, iar armatele celor două țări colaborează mai strâns decât cele ale aproape oricărei alte națiuni.

Forțele aeriene regale ale Marii Britanii au asigurat realimentarea în aer a avioanelor americane în timpul atacului asupra houthi, însă ministrul britanic pentru forțele armate, Luke Pollard, a insistat că personalul britanic nu a fost pus în pericol de această încălcare.

Ministerul de Externe al Franței a declarat: „Statele Unite sunt aliatul nostru, iar Franța intenționează să își continue cooperarea cu Washingtonul, precum și cu toți aliații și partenerii săi europeni, pentru a face față provocărilor actuale - în special în domeniul securității europene.”

Dincolo de problemele de securitate apărute în urma scurgerii de informații, oficialii americani s-au adresat cu dispreț aliaților transatlantici ai SUA, vicepreședintele JD Vance plângându-se de „salvarea” Europei, iar secretarul Apărării, Pete Hegseth, criticând „jalnicul” „freeloading” european.

Criticile aduse reprezintă o nouă lovitură pentru o relație de lungă durată, deja tensionată de abordarea tranșantă a președintelui Donald Trump „America First” și de desconsiderarea națiunilor prietene. Neil Melvin a declarat că, pentru aliații Americii, „alarma a sunat de mult timp”.

De la preluarea mandatului, administrația Trump a oprit finanțarea guvernamentală a programelor care susțin principiile democratice în întreaga lume.

Premierul canadian Mark Carney a declarat că țara sa trebuie să „își asume mai mult” propria apărare în fața amenințărilor: „Trebuie să avem grijă de noi înșine”.

Întrebat dacă este îngrijorat cu privire la schimbul de informații cu SUA după incidentul Signal, Carney a spus: „Este o problemă serioasă, serioasă și toate lecțiile trebuie învățate”. Acesta a spus că ar fi important să vedem „cum reacționează oamenii la aceste greșeli și cum le tratează”.

Nathalie Loiseau, membră a Parlamentului European, a declarat pentru BBC că a fost „uimită” de această încălcare. Dacă aș fi fost [președintele rus] Vladimir Putin, m-aș simți fără loc de muncă. Rusia nu mai are nimic de făcut. ... Nici măcar nu trebuie să spionezi administrația americană. Ei divulgă informații singuri”, a spus ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel