"Nu suntem de acord că aderarea Ucrainei la NATO va provoca un conflict cu Rusia": Se cere ca NATO să accepte Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Un grup de cercetători şi experţi de la universități importante din întreaga lume au scris o scrisoare deschisă cu privire la posibilitatea aderării Ucrainei la NATO. Scrisoarea începe cu o condamnare a bombardării unui spital de copii din Ucraina în pragul  celei de-a 75-a aniversări a summitului NATO. În acea zi, Rusia a lansat rachete în Ucraina, ucigând peste 40 de persoane și rănind multe altele, "demonstrând încă o dată că nu există limite legale, politice sau morale pe care să nu le depășească în hotărârea sa de a cuceri Ucraina", amintesc semnatarii, profesori universitari, dintre care mulți sunt de origine ucraineană.

În ceea ce privește ultima reuniune a liderilor NATO, ei spun: "Deși au afirmat că "viitorul Ucrainei este în NATO" și că drumul țării către alianță este "ireversibil", posibila aderare a Ucrainei a fost din nou amânată".

,,Acceptarea calmă de către Rusia a aderării Finlandei și Suediei, doi dintre vecinii săi, la NATO în 2022 a risipit minciuna conform căreia Rusia "atârnă de un fir de ață" în ceea ce privește aderarea sa la NATO. Este timpul să recunoaștem că Rusia se opune aderării Ucrainei la NATO doar pentru că aceasta va împiedica continuarea agresiunii ruse împotriva acestei țări", subliniază semnatarii scrisorii.

 

Acțiunile Rusiei demonstrează o intenție clară de a distruge Ucraina

 

Potrivit acestora, este o greșeală să ne concentrăm pe presupusa "îngrijorare a Rusiei cu privire la extinderea NATO" și pe încercările de a o liniști, ignorând în același timp propaganda Rusiei de genocid și crime de război sistematice pe teritoriul ocupat al Ucrainei, inclusiv crime în masă, violuri în masă și tortură.

,,Acțiunile Rusiei demonstrează o intenție clară de a distruge Ucraina ca națiune, mai degrabă decât de a avea grijă de propria sa securitate. Ideea că extinderea garanțiilor de securitate pentru Ucraina va încuraja și mai mult continuarea brutală de către Rusia a acestui război este nefondată, deoarece Rusia este pe deplin hotărâtă să distrugă Ucraina și nu are nevoie de nicio motivație suplimentară pentru a face acest lucru", se arată în scrisoare.

 

Militarismul imperialist rus reînviat poate fi stăpânit doar printr-o alianță militară mult mai puternică

 

,,Este naiv să presupunem că satisfacerea cererilor Rusiei va declanșa un război sau îl va dezescalada cumva", scriu cercetătorii.

"Ne pedepsirea crimelor de război ale Rusiei în Siria, Georgia și Ucraina nu a făcut decât să încurajeze Kremlinul. Prin urmare, problema escaladării Rusiei nu este "dacă", ci "cât de departe?" Cât de departe poate merge escaladarea sa înainte ca democrațiile să găsească coloana vertebrală politică pentru a o opri?".

În opinia cercetătorilor, democrațiile occidentale trebuie să rămână unite și hotărâte în fața amenințării crescânde la adresa securității globale reprezentată de Kremlin.

Iar sacrificarea Ucrainei în interesul evitării unui război între NATO și Rusia nu ar face decât să crească probabilitatea unui astfel de război și a războaielor ulterioare, deoarece Rusia ar ajunge la concluzia că "lăudatul" articol 5 al NATO ar putea fi negociat dacă un război mai amplu ar putea fi evitat, spun ei.

În schimb, invitarea Ucrainei să adere la NATO ar însemna o îndepărtare definitivă de politica de pacificare și o revenire la statul de drept internațional și la protecția drepturilor omului.

Decizia de a extinde garanțiile de securitate pentru Ucraina nu numai că ar proteja statul ucrainean prin singurul mijloc care s-a dovedit eficient până acum, dar ar restabili, de asemenea, NATO și democrațiile occidentale ca agenți politici eficienți pe scena mondială, subliniază cercetătorii.

La summitul NATO de la Washington din această lună, Ucraina nu a primit o invitație de a adera la Alianță, însă declarația finală a inclus o precizare privind "ireversibilitatea drumului Ucrainei către NATO". În plus, președintele american Joe Biden a inițiat semnarea Pactului de securitate pentru Ucraina, care a reunit țările care au semnat acorduri de securitate pe termen lung cu Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel