"Nu sunt îngrijorată că vom pierde puterea Alianței" - fosta ambasadoare a SUA la NATO cu privire la scenariul probabil în cazul victoriei lui Trump

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Armată SUA; Photo source: U.S. Indo-Pacific Command
Armată SUA; Photo source: U.S. Indo-Pacific Command

Forța NATO nu va fi pierdută în cazul probabilei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, deoarece marea majoritate a Congresului și a publicului american sprijină Alianța și este în interesul Washingtonului să finanțeze NATO. Acest lucru a fost declarat luni (8 iulie) de Kay Bailey Hutchison, ambasadoarea SUA la NATO pentru perioada 2017-2021, în cadrul conferinţei "NATO într-o nouă eră" organizată de Foreign Policy.

Hutchison a subliniat că, în conformitate cu legea, niciun președinte al SUA nu poate lua o decizie independentă de a se retrage din NATO fără sprijinul Senatului și al Congresului. Aceasta a menționat că nu există un astfel de sprijin în rândul legislatorilor americani.

,,Așa că nu sunt îngrijorat că vom pierde puterea Alianței. Cred că liderii eforturilor noastre de securitate din Senat și Camera Reprezentanților... sprijină foarte mult Alianța, sprijină NATO, la fel ca liderii Partidului Democrat... Este foarte important pentru noi să menținem această forță și cred că așa va fi și nu sunt îngrijorată că Congresul va da înapoi", a spus Hutchison.

Ea a adăugat că un anumit număr de sceptici cu privire la participarea SUA la NATO nu se află doar printre reprezentanții Partidului Republican:

,,Marginalii din ambele partide sunt sceptici, și nu este vorba doar de marginalii republicani. Există membri democrați care sunt, de asemenea, sceptici cu privire la cheltuirea tuturor acestor bani pentru securitate și doresc ca banii pe care îi avem să meargă către programe sociale... Cred că marea majoritate a republicanilor sunt pe deplin dedicați aliaților noștri".

Hutchison a remarcat că acum este mai important ca niciodată ca Statele Unite să fie unite cu partenerii lor europeni și să rămână o țară lider în cadrul NATO.

Potrivit acesteia, Washingtonul însuși are nevoie de acest lucru, în special, din cauza amenințărilor pe care le generează China:

,,Ce am avea noi pentru a descuraja China? Cred că avem puterea economică. China va avea probabil o armată mai mare, o marină mai mare, mai multe arme, mai multe rachete. Vor avea arme nucleare, vor avea o stație spațială... Dar dacă ar avea o criză economică internă, pentru că niciuna dintre cele mai mari economii din lume nu ar investi acolo, nu ar mai face afaceri acolo, nu ar mai crea locuri de muncă acolo? Colapsul economiei ar fi cea mai bună pârghie a noastră în China. Așadar, avem unitate, deoarece democrațiile și economiile puternice sunt unite în relațiile de securitate".

Hutchison a menționat, de asemenea, că SUA "are nevoie ca Ucraina să câștige".

Fostul ambasador a menționat că țările NATO ar fi trebuit să ridice mai devreme restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Kievului și să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, deoarece Ucraina "nu poate câștiga dacă se află într-un impas".

,,Trebuie să îi ajutăm să câștige... Este în interesul nostru ca acest lucru să nu escaladeze și să nu avanseze, pentru că dacă Putin câștigă în Ucraina... Vedeți, a început cu Georgia, apoi Crimeea, care face parte din Ucraina, iar acum Donbas și partea din Ucraina pe care au ocupat-o. Dacă vor câștiga acolo, nimic nu-l va opri pe Putin. Dacă va câștiga, va avea sprijinul poporului rus. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel