"Nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor": Un oficial american a recunoscut că bombele de înaltă precizie GLSDB, furnizate Ucrainei, au fost ineficiente pe front

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
GLSDB este realizat în comun de SAAB și Boeing / Foto: Saab
GLSDB este realizat în comun de SAAB și Boeing / Foto: Saab

Munițiile ghidate cu precizie de tip GLSDB nu au răspuns așteptărilor, în urma utilizării lor pe frontul din Ucraina. William LaPlante, subsecretarul american al apărării pentru achiziții, a vorbit despre acest lucru în cadrul ''Forumului de Securitate'' organizat de think tank-ul Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

,,O companie, pe care nu o voi numi, a avut o idee foarte bună de a transforma o armă aer-sol într-un sistem cu rază lungă, cu lansare de la sol. Au lucrat la ea cât de repede au putut și chiar am redus termenul de testare pentru acest prototip la un test de fiabilitate. După aceea, am trimis arma către ucraineni, dar nu a funcționat", spune LaPlante, potrivit publicaţie ucrainene Militarnyi.

Evident, fără a dori să numească acest sistem de arme în mod direct, oficialul american vorbea despre ''rachetele GLSDB'' nou dezvoltate de Boeing, care aveau la bază caracteristicile bombelor de aviaţie GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), ghidate cu precizie.

Testele acestora s-au încheiat în decembrie anul trecut, iar prima confirmare a utilizării lor împotriva rușilor a apărut în luna februarie a acestui an.

Sistemul este o combinație între un motor de rachetă M26 (care se găsește pe sistemele MLRS) și bomba ghidată de tip GBU-39 (SDB) - care este lansată în principal din aer, de pe avioane de atac. Ambele sunt disponibile din abundență în inventarele SUA.

Sistemul propus de Boeing, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre multele planuri pentru producerea de noi muniții pentru Ucraina și aliații din Europa de Est ai Americii.

Motorul rachetei M26 se găsește din abundență în depozitele SUA, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000/bucată, ceea ce face ca GLSDB să fie ieftin și componentele sale principale să fie ușor disponibile.

William LaPlante a ţinut să precizeze că aceste muniţii ,,nu a funcționat din mai multe motive'', inclusiv din ,,cauza sistemelor de război electronic și din cauza particularităților legate de modul de utilizare".

Într-adevăr, o armă precum GLSDB ar putea fi mai vulnerabilă la sistemele de război electronic ale inamicului decât armele tradiționale, din cauza conceptului său, care presupune parcurgerea unui traiectorii mai lungi prin activarea sistemului de ghidate în etapa finală a planarii. Fiind în aer pentru o perioadă lungă de timp, bruierea semnalului GPS face ca muniţia de tip GLSDB să rateze ţinta.

Există, de asemenea, motive pentru a crede că armata ucraineană a folosit alte lansatoare pentru a utiliza muniții cu rază lungă de acțiune. În special, într-un raport public al Departamentului american al Apărării, aceste sisteme sunt enumerate ca ''lansatoare de bombe cu diametru mic lansate de la sol'', într-un articol separat, alături de lansatoarele HIMARS originale.

LaPlante a rezumat situația spunând că "atunci când trimiți oamenilor care luptă pentru viața lor o armă care nu funcționează, ei [ucrainenii] încearcă să o folosească de trei ori și apoi o dau deoparte. Exact asta s-a întâmplat".

În prezent, este dificil de evaluat dacă Forțele Armate Ucrainene au încetat efectiv să mai folosească pe front rachetele GLSDB cu rază lungă de acțiune împotriva poziţiilor forţelor ruse. Utilizarea ''aceste rachete cu ADN de bombă'' a fost înregistrată de trei ori de la începutul anului, ultima dată la sfârșitul lunii martie. Acestea au fost folosite pentru a lovi o clădire în care se aflau mai mulţi operatori de sisteme UAV.

O casă în care se aflau militari ruşi a fost lovită de ucraineni, regiunea Herson. Martie 2024. Captură dintr-o înregistrare video realizată de canalul de telegramă CyberBoroshno.

Oficiali din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării au precizat în repetate rânduri că militarii ucraineni au fost primii care au utilizat muniţiile GLSDB. Pentru a fi pregătită să fie utilizată pe câmpul de luptă, muniţia GLSDB a fost supusă unor teste limitate și, prin urmare, ca orice armă nouă, trebuie să fie perfecționată pe baza experienței dobândite în urma utilizării

Cu toate acestea, vulnerabilitatea la mijloacele de război electronic EW a sistemelor de ghidare de care dispune muniţia GLSDB, care ar fi trebuit să fie un succesor al sistemelor GBU-39/B deja testate, utilizate, în special, de avioanele de luptă de ultimă generație F-35, rămâne o problemă nerezolvată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel