„Nu puteți număra, cât putem noi produce”. Ucraina va produce 5 milioane de drone și mai multe obuziere decât toate țările NATO la un loc

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone ucrainene /Biroul Președintelui
Drone ucrainene /Biroul Președintelui

Dacă până acum ne puneam problema cum ar putea România să ajute efortul de război al Ucrainei, se pare că situația stă exact invers: companiile ucrainene reușesc deja să producă o parte importantă din necesarul de luptă al Armatei și ar putea deveni parteneri vitali pentru industria românească de armament.

Ucraina a fost forțată de invazia rusă să-și crească producția militară. La acest moment, 40% din echipamentele de luptă sunt produse autohton, dezvăluia președintele Zelenski la Forumul de la Davos.

Situația este fundamental diferită față de acum trei ani, declară, Oleksandr Kamîșin, consilier al președintelui Ucrainei pe probleme strategice, fost ministru al industriilor strategice al Ucrainei (2023-2024) și președinte al CFR-ului ucrainean în cele mai dificile luni de după invazia rusă.

”Nu știu dacă lumea s-ar fi putut pregăti cumva pentru acest război, dar cu siguranță apărarea noastră nu era pregătită”, recunoaște oficialul ucrainean, într-un interviu pentru publicația LB.

Kamîșin spune că Ucraina este capabilă să producă 5 milioane de drone FPV pe an. Chiar și anul trecut, aproximativ 2 milioane de FPV au fost produse în Ucraina, dar acum problema nu mai este de număr, cât de calitate. 

"Voi spune ceva nepopular acum: nu mai putem număra câte drone putem produce. În dronele FPV, am ajuns la un punct în care să producem mai mult nu mai este un obiectiv", subliniază Kamîșin.

Trebuie acordată mai multă atenție la funcțiile de care dispune drona „Planificarea frecvenței, termoviziune, viziune nocturnă, drone cu fibră optică etc”, subliniază consilierul.

 

”Am triplat producția din 2023”. Ucraina produce inclusiv drone cu rază lungă de acțiune, folosite împotriva rafinăriilor rusești

Oficialul a spus că liberalizarea pieței dronelor a ajutat enorm, iar totul s-a întâmplat în decurs de nici doi ani, mai exact din 2023.

”Astăzi avem sute de producători de drone și sisteme de sol de diferite tipuri  (...) Trebuie să deschidem departamente, specialități, facultăți, aceasta poate fi superputerea noastră pentru viitor. Acest război este un război al inginerilor . Și astăzi, cursa înarmărilor este un element foarte important. Nu este suficient să ai o soluție tehnică, trebuie să poți să o aplici rapid”, arată fostul ministru al industriilor strategice.

Loviturile asupra rafinăriilor rusești ”sunt operațiunea cu cel mai mare succes economic din întregul nostru război”, iar totul este în mare măsură rezultatul know-how-lui ucrainean.

Done ucrainene, Oleksandr Kamișin (centru) / Foto: Biroul Președintelui

Dronele cu rază lungă de acțiune vor fi produsul strategic de export al Ucrainei, deoarece sunt o armă de descurajare, iar numărul acestora va fi anul acesta de aproximativ 30.000. ”Avem deja zeci de astfel de producători”, arată oficialul care oferă și câteva detalii privind proiectul acestui tip de drone:

”Până în primăvara lui 2023, aveam un prototip. Prima serie a fost lansată în august 2023, prima aplicație a început în toamnă, iar prima lovitură reușită a fost la sfârșitul anului 2023.

Atacurile asupra sistemului petrolier rusesc sunt cele mai mari pierderi pentru economia rușilor. Numele acestui proiect este „Lovește petrolul” (Їбаш нєфть).

Obiectivul de 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune în acest an va fi atins. Ați văzut cât de precise sunt calculele când, de exemplu, aceste drone se apropie frumos de rafinăria de petrol din Ryazan și lovesc de două ori același punct, același turn ? Aceasta este puterea noastră”, explică Oleksandr Kamîșin.

 

Nu doar drone. ”Producem deja mai multe obuziere autopropulsate de calibru 155 decât NATO”

Obuzierul 2S22 Bohdana al Ucrainei. Sursă foto: Wikipedia

Industria ucraineană de armament s-a pus în mișcare și probabil că va fi unul dintre motoarele reînarmării Europei, după ce războiul din Ucraina se va opri. Astăzi, industria ucraineană de apărare este formată din peste 300.000 de oameni și este capabilă să producă un volum de armament ca nicio țară din Occident.

Ucraina a reușit să își accelereze producția de artilerie autopropulsată de 155 mm, un calibru standard NATO și produce aceste arme într-un ritm superior tuturor țărilor NATO, luate împreună.

„Încet, încet, am ajuns la punctul în care astăzi producem mai multe piese de artilerie autopropulsată de calibru 155 mm decât toate țările NATO la un loc”, dezvăluie Kamîșin.

”Ne-am extins producția la milioane de proiectile. Voi da doar câteva numere. În 2022, am produs mai puțin de 50.000 de cartușe de muniție de diferite calibre. În 2023, un milion. În 2024 - 2,4 milioane. Suntem pregătiți să producem întreaga linie: atât calibre sovietice, cât și noi calibre NATO, chiar și de 155mm”, susține Kamîșin.

Acest precizează că țările nordice, Scandinavia, țările baltice, ”se trezesc”, înțelegând că securitatea Europei este în mâinile Europei - și apreciază determinarea companiilor precum Rheinmetall care accelerează producția de armament.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel