”Nu o recunoaștem pe Sandu”. Moscova vorbește despre vot fraudat în Moldova, dar alegerile de acum 4 ani arată cât minte propaganda rusă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Alegeri în Republica Moldova - Agerpres
Alegeri în Republica Moldova - Agerpres

Rusia a denunţat marţi alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, pe care le-a calificat drept incorecte pentru că, potrivit Kremlinului, cetățenii moldoveni din Rusia nu a putut vota.

 

Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu a câştigat al doilea tur prezidenţial cu 55,33% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obţinut 44,67%.

Luni, Ministerul rus de Externe a declarat că alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, câştigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost "cele mai nedemocratice" din istoria postsovietică a ţării.

 

 Kremlinul are dreptate doar pe jumătate: Erau 500 de mii de moldoveni în Rusia...dar acum 10 ani

 

Rusia spune că alegerile din Moldova au exclus sute de mii de moldoveni care locuiesc în Rusia, în timp ce moldovenilor care locuiesc în Occident li s-a oferit oportunitatea de a-şi exercita votul.

"Pentru diaspora moldovenească din ţara noastră, al cărei număr este estimat la 500.000, au fost deschise doar două secţii de votare. În timp ce, în Europa de Vest şi America de Nord, unde trăiesc şi aproximativ 500.000 de moldoveni, au fost amenajate peste 200 de secţii de votare, iar în mai multe ţări moldovenilor li s-a permis să voteze prin corespondenţă", a deplâns reprezentanta MAE rus.

Oficialul rus amestecă în mod voit informațiile. În Rusia au fost 500 de mii de moldoveni în 2014. De atunci, numărul acestora a scăzut dramatic, iar în  2022 numărul scăzuse în jurul valorii de 200.000, potrivit realitatea.md. Mai mult, infotag.md relata în 2022 că numărul moldovenilor din Rusia era de aproximativ 76 de mii.

În plus, datele CEC cu privire la turul doi de la prezidențialele din 2020, arată realitatea pe care propaganda rusă vrea să o măsluiască.

Potrivit datelor, găsite pe site-ul instituției, în 2020 au fost organizate 17 secții de votare în Federația Rusă, fiecare cu câte 5 mii de buletine de vot, adică 85 de mii de buletine de vot.

Totuși, este remarcabil că prezența la urne în Rusia a fost foarte scăzută - doar 16,46% din totalul celor 85.000 de buletine de vot au fost utilizate. Prin comparație, în țările occidentale, în care se află cele mai mari comunități de moldoveni, situația a fost radical diferită. Spre exemplu, în Germania au fost folosite 80% din buletine, în Franța, 67% din buletinele de vot, iar în Italia au fost utilizate 55% din buletinele de vot.

Amintim că autoritățile din R. Moldova a organizat doar două secții de votare în Rusia, întrucât existau semnale că nu se va putea asigura securitatea desfășurării votului în mai multe secții de votare.

Chiar dacă s-ar fi organizat alegerile în mod similar și în 2024, numărul de 85.000 de buletine de vot tot e mai mic decât diferența de 179 de mii de voturi dintre Maia Sandu și Stoianoglu.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, mai introduce o dezinformare și lasă să se înțeleagă că alegerea Maiei Sandu nu este validă, întrucât majoritatea celor care locuiesc în Republica Moldova au votat împotriva Maiei Sandu care a fost realeasă preşedinte duminică, iar aceasta face ca legitimitatea ei să fie una contestată.

Diaspora moldovenească nu are drepturi în Republica Moldova, vrea să spună Moscova (aceeași Moscovă care îi consideră aproape cetățeni ruși pe rusofonii din alte țări).

"Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte", a declarat Peskov. "În ceea ce priveşte doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert", a afirmat el.

Peskov a mai declarat că actuala conducere de la Chişinău nu manifestă interes pentru cultivarea unor bune relaţii cu Rusia, în timp ce opoziţia din Republica Moldova este supusă unui atac, opozanţii fiind arestaţi sau percheziţionaţi.

Preşedintele american Joe Biden a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria ei, subliniind că Rusia "a eşuat în a submina instituţiile democratice şi procesul electoral din Republica Moldova".

Maia Sandu a denunţat îndelung invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Rusia de complot pentru a-i răsturna administraţia. După primul tur al alegerilor de luna trecută, Maia Sandu a evocat o campanie de mituire a alegătorilor pentru a vota împotriva sa şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, care a trecut cu puţin peste 50%.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel