'Realitatea de pe teren' este expresia pe care Putin o folosește în mod repetat ca punct de plecare pentru viitoare negocieri de pace, sugerând astfel că nu intenționează nicidecum să renunțe la teritoriul ucrainean cucerit de armata sa.
În acest timp, echipa lui Trump, inclusiv noul secretar de stat Marco Rubio, sugerează Kievului că va trebui să accepte concesii teritoriale, considerând imposibilă recuperarea prin mijloace militare a tuturor teritoriilor ocupate de ruși.
Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, dar vrea mai mult
Realitatea de astăzi este că Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, dar vrea mai mult. Ucraina controlează încă o treime din regiunea Donețk (aproximativ 7.000 de kilometri pătrați), și același lucru se poate spune despre regiunile Herson și Zaporojie.
Capturarea orașului Pokrovsk este un 'moment al adevărului', întrucât va determina succesul sau eșecul ofensivei pe care Rusia a lansat-o în regiunea Donețk în octombrie 2023.
Armata rusă tocmai a capturat în apropiere de Pokrovsk încă o localitate, potrivit ultimului raport public al Ministerului rus al Apărării. De la sfârșitul lunii decembrie, rușii au capturat aproape toate localitățile de la sud și sud-vest de Pokrovsk și încearcă să facă același lucru în est pentru a încercui orașul.
Cele mai grele lupte au loc în prezent în zona minelor de cărbune cocsificabil de la periferia orașului, deși unele relatări din presă sugerează că trupele ruse au ajuns în cartierele industriale din vestul localității.
Potrivit presei independente ruse, ucrainenii au închis ori au minat zăcămintele de cărbune, a căror cădere în mâinile Rusiei ar fi o lovitură grea pentru economia Ucrainei. Acele zăcăminte sunt singura sursă internă de aprovizionare a Ucrainei pentru această materie primă necesară industriei sale siderurgice, ce reprezintă a doua sursă de venituri în exporturile țării, după agricultură.
Ucraina exportă două treimi din oțelul produs către Uniunea Europeană. Dacă pierde la Pokrovsk accesul la zăcămintele de cărbune cocsificabil, Ucraina va fi nevoită să importe această materie primă.
De asemenea, Kievul a pierdut deja controlul asupra zăcămintelor de litiu, după ce rușii au capturat localitatea Șevchenko, la sud de Pokrovsk.
Ocupantul încearcă să preia controlul asupra întregii părți sudice a Donbasului
Între timp, trupele ruse încearcă să preia controlul asupra întregii părți sudice a Donbasului, ceea ce le-ar deschide noi direcții ofensive către regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, deși aceasta din urmă se află în afara zonei față de care Putin și-a exprimat interesul să o ocupe.
După ce a capturat deja orașul Kurahove, obiectivul Moscovei acum este avanpostul ucrainean de la Velika Novosilka, localitate care este practic încercuită de trupele ruse. Căderea acesteia în mâinile armatei ruse s-ar putea produce în câteva săptămâni.
Potrivit platformei ucrainene de analiză militară 'DeepState', rușii atacă acolo din nord, est și sud și au intrat deja în zone rezidențiale, așa că trupele ucrainene nu mai au mult timp pentru a se retrage printr-un culoar îngust din nord-vest, înainte de a cădea complet sub încercuire.
Pe lângă apropierea de axa de la granița dintre regiunile ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk, forțele ruse din gruparea Vostok (Est) ar putea avansa de asemenea de-a lungul autostrăzii care leagă Donețk de Zaporojie.
Mai către nord se dau de asemenea în continuare lupte în ruinele orașelor Torețk și Ceasov Iar, orașe distruse de bombardamentele rusești. Ținta trupelor ruse în acel sector de front este orașul Kostiantinivka și, la nord de acesta, orașele strategice Sloviansk și Kramatorsk, la care trupele ruse încearcă să ajungă, până acum fără succes, dinspre regiunea nord-estică Harkov.
În Harkov trupele ruse au fost îndepărtate de pe mare parte din teritoriul provinciei într-o ofensivă ucraineană în toamna anului 2022, dar au reușit acolo la începutul acestei luni să stabilească un cap de pod peste râul Oskil, de unde armata rusă poate dezvolta o axă ofensivă spre vestul regiunii.
În schimb, armata rusă nu a reușit să elibereze complet teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, după cinci luni de lupte sângeroase pentru ambele tabere care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune. Liniile fortificate construite de ucraineni în jurul orașului Sudja s-au dovedit impenetrabile pentru forțele ruse, care au introdus în luptele din Kursk și trupe nord-coreene.
Trupele ruse au recuperat circa 60% din teritoriul pierdut în Kursk, dar partea rămasă în continuare sub controlul armatei ucrainene este considerată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski o posibilă monedă de schimb la eventuale negocieri de pace cu Rusia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News