Și în contextul în care China are deja cea mai mare flotă navală militară din lume, depășind SUA, ambiția Beijingului e ca Armata pentru Eliberarea Poporului să subordoneze și să depășească ca forță US Army.
Aici trebuie să precizăm faptul că deși China are cea mai mare flotă navală din lume, acest lucru nu o face și cea mai puternică Marină. SUA dețin supremația, cele 11 portavioane americane, în comparație cu două operaționale și unul în construcție ale Chinei, fiind grăitoare.
Iar și când vine vorba de puterea nucleară, nu există prea multe perspective realiste ca Beijingul să depășească SUA. E puțin probabil ca partea chineză să își extindă arsenalul nuclear într-un mod care ar amenința capacitatea Americii de a descuraja un atac nuclear.
Puterea nucleară dintre SUA și China e zdrobitoare în favoarea americanilor
Jurnalistul militar David Axe, într-un material pentru Forbes, face apel la cifre. Statele Unite ale Americii dețin 3.800 de focoase nucleare active din care aproximativ 1.600 sunt disponibile pentru a fi utilizate imediat în cazul unui conflict. În schimb, China, chiar și după accelerarea programului nuclear, după majoritateaa estimărilor, deține aproximativ doar 200 de focoase pe care le-ar putea utiliza imediat.
Jurnalistul face această analiză după ce la audierea amiralului Philip Davidson, cel care conduce Comandamentul Indo-Pacific al SUA, audiere care a avut loc în Congres, senatorul republican Tom Cotton l-a întrebat despre creșterea arsenalului nuclear chinez, care amenință să îl depășească pe cel al SUA.
Dar spune-i asta lui Tom Cotton, un senator republican american din Arkansas. La o audiere de marți cu amiralul marinei americane Philip Davidson, comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, Cotton a încercat să înfățișeze China ca o putere nucleară în creștere a cărei stocare atomică amenință să depășească stocul propriu al Americii.
Raportul FAS sugerează, de asemenea, că aproximativ 272 din cele 350 de focoase nucleare pe care le deţine Armata de Eliberare a Poporului sunt operaționale. Această estimare include 204 focoase nucleare care pot fi lansate de la sol, 48 focoase lansate pe submarine și 20 de bombe nucleare gravitaționale lansate cu ajutorul unor bombardiere strategice.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News