"Propun să facem pace - haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemia (de coronavirus) până în decembrie şi să începem să avansăm", a declarat Borisov la primele ore ale dimineţii de luni, citat de DPA şi BTA, transmite Agerpres.
Conform exit poll-urilor Gallup International, partidul conservator al lui Borisov, GERB, a obţinut circa 25% din voturi. Borisov nu a explicat în detaliu ce experţi ar putea fi numiţi într-un astfel de guvern.
În afară de GERB, alte şase formaţiuni politice, dintre care trei sunt antisistem, ar urma să aibă mandate în noul parlament.
Într-un video postat pe Facebook, Borisov s-a adresat partidelor antisistem: "Nu aveţi expertiză, nu aveţi oameni, ar trebui să învăţaţi, dar aveţi un potenţial enorm".
Cursa pentru poziţia a doua este foarte strânsă. Partidul ITN ('Există un astfel de popor'), condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov, şi Partidul Socialist, aflat în opoziţie, sunt cotate cu câte 15-17% din voturi.
Alte două partide de protest - Mişcarea Turcă pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS) şi Mişcarea Naţională Bulgară (IMRO, naţionalistă) - ar urma de asemenea să intre în legislativ, conform exit poll-urilor.
Formaţiunea de opoziţie Bulgaria Democrată (DB), ai cărei membri au participat la protestele de stradă de anul trecut în legătură cu acuzaţiile de corupţie împotriva coaliţiei de guvernământ conduse de GERB, se poate baza pe 10% din voturi. Cu toate acestea, liderul DB, Hristo Ivanov, nu a exclus organizarea de noi alegeri.
Ţinând cont de modul în care ar urma să se distribuie mandatele, formarea unui guvern ar putea fi extrem de dificilă.
GERB va avea nevoie de cel puţin alte două partide pentru a forma o majoritate. Or, toate partidele noi au transmis că nu se vor alia cu Borisov, iar socialiştii au exclus orice intrare într-o coaliţie împreună cu acesta.
Dar nici opoziţia, foarte divizată, nu pare să se poată alia împotriva premierului conservator. De pildă, formaţiunea ITN refuză orice colaborare cu socialiştii, pe care-i consideră parte a castei oligarhice şi corupte formate în Bulgaria.
Un număr de 6,7 milioane de persoane cu drept de vot au fost aşteptate la urne pentru a-i alege pe cei 240 de membri ai parlamentului de la Sofia.
Conform Gallup International, prezenţa la vot a fost de circa 48%. Datele oficiale nu sunt încă disponibile.
Scrutinul de duminică a fost însoţit de numeroase reglementări de protecţie sanitară, una dintre măsuri fiind posibilitatea ca persoanele aflate în carantină să poată vota la urna mobilă.
Rezultatele finale ale alegerilor nu aşteptate mai devreme de joi.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News