Publicitate
Putin a declarat că „noua rachetă” se numește „Oreshnik”, dar analiștii și oficialii au pus de atunci sub semnul întrebării noutatea armei, precum și cât de eficientă ar putea fi aceasta pentru a preveni sprijinul aliaților pentru Ucraina.
Ce este racheta Oreshnik?
Potrivit lui Putin, Oreshnik, care înseamnă „hazel” în engleză, este o nouă invenție pe care sistemele occidentale de apărare aeriană nu ar putea să o intercepteze.
Oreshnik este proiectată să transporte arme nucleare. Cu toate acestea, Putin a declarat că acesta nu a fost înarmat cu un focos nuclear în timpul acestui atac.
„În condiții de luptă, a fost efectuat un test al unuia dintre cele mai recente sisteme rusești de rachete cu rază intermediară de acțiune. În acest caz, cu o versiune hipersonică non-nucleară a unei rachete balistice”, a declarat acesta într-un discurs difuzat în direct pe 21 noiembrie.
Oreshnik-ul descris de Putin este atât de nou încât nu se știe aproape nimic despre el în afară de ceea ce a afirmat în timpul discursului său.
Realitatea pare să fie ușor diferită
„Aș fi extrem de șocat dacă acest sistem de rachete ar avea mai mult de 10% piese noi”, a declarat Fabian Hoffmann, expert în apărare și cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, pentru Kyiv Independent.
„Cred că, practic, doar au demontat RS-26 sau doar l-au canibalizat, iar apoi au asamblat această rachetă nouă cu câteva îmbunătățiri și o vopsea nouă.”
RS-26 la care se referă Hoffman este RS-26 Rubezh, despre care se știu destul de multe lucruri. Produsă pentru prima dată în 2011 și testată cu succes în 2012, Rubezh este o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) de 36 000 de kilograme, cu capacitate nucleară, cu o rază de acțiune cunoscută de 5 800 de kilometri.
Raza sa de acțiune declarată, dar nedemonstrată, de 6 000 de kilometri, ar face-o doar să intre în categoria rachetelor balistice intercontinentale (ICBM).
De fapt, dezvoltarea și desfășurarea sa au fost oprite în 2018 în favoarea vehiculului hipersonic de planare Avangard. Rubezh este echipată cu o încărcătură utilă MIRV, care înseamnă Multiple Independent Reentry Vehicles, care poate fi văzută în înregistrările video ale atacului asupra Dnipro.
Imaginile arată mai multe proiectile lovind solul, dar fără exploziile mari asociate în mod normal cu rachetele sau încărcăturile convenționale, ceea ce sugerează că racheta transporta în esență un focos fictiv.
La 22 noiembrie, GUR a furnizat detalii suplimentare despre Oreshnik, afirmând că este de fapt doar un nume diferit pentru o rachetă cunoscută anterior, numită „Kedr”, tradusă prin „cedru”, pe care Rusia a testat-o în octombrie 2023 și iunie 2024.
Racheta care a lovit Dnipro era echipată cu șase focoase, fiecare conținând șase submuniții, și a atins viteze de peste Mach 11 (aproximativ 13.500 de kilometri pe oră) în timp ce cobora, a adăugat GUR.
„Cred că este foarte important să nu exagerăm”, a spus Hoffman, adăugând că racheta în sine nu este ceva deosebit de nou, în ciuda a ceea ce a spus Putin pe 21 noiembrie.
„Îmi place comentariul său „hipersonic” - bineînțeles că a trebuit să pună asta, dar fiecare rachetă balistică cu rază medie de acțiune va atinge viteza hipersonică la un moment dat, așa că asta nu este nimic”, adaugă el.
Un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului a preluat acest sentiment, declarând pentru Kyiv Independent că, deși „luăm în serios toate amenințările la adresa Ucrainei, este important să ținem cont de câteva fapte-cheie”.
Ucraina a rezistat la nenumărate atacuri din partea Rusiei, inclusiv din partea unor rachete cu focoase mult mai mari decât această armă.
„Permiteți-mi să fiu clar: este posibil ca Rusia să încerce să folosească această capacitate pentru a încerca să intimideze Ucraina și susținătorii săi sau să genereze atenție în spațiul informațional, dar nu va schimba jocul în acest conflict.”
Ceea ce este potențial nou este situația geopolitică globală, nivelul de tensiune și amenințările de escaladare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News