Cu toate acestea, o analiză mai atentă a imaginilor a permis identificarea sistemului distrus ca fiind un sistem rar din cadrul unui complex de rachete sol-aer nord-coreean, adus foarte probabil în regiunea Kursk pentru a sprijini trupele ruse. Filmările, distribuite inițial de canalul rus „Povernutye na Voynie”, par, de asemenea, să susțină un incident ruso - nord-coreean de tipul “friendly fire”.
It seems that what was originally claimed to be a "Western-made Radar System", is very likely to be a North Korean Tor SAM version on a cab chasis.
— WarVehicleTracker???????? ☧ (@WarVehicle) January 12, 2025
However its funny on one side that Russia would have hit their own SAM, maybe left in the dark about the arrival of them. https://t.co/5r0skT9C1r pic.twitter.com/hyWwBMYwQR
Sistemul de apărare antiaeriană prezentat în videoclip seamănă îndeaproape cu un corespondent nord-coreean al sistemului rus cu rază scurtă de acțiune Tor-M2, cunoscut în terminologie NATO ca SA-15D Gauntlet. Acest sistem considerat nord-coreean, montat pe semiremorcă, cu rachete poziționate în secțiunea din mijloc, nu a mai fost identificat anterior în conflictul din Ucraina, ridicând semne de întrebare cu privire la originea și desfășurarea operațională a acestuia.
A previously unidentified air defense system seen in the footage of a strike released by the Russian side appears to be a North Korean analog of the Russian Tor short-range SAM system.
— Status-6 (Military & Conflict News) (BlueSky too) (@Archer83Able) January 12, 2025
The vehicle could've been mistakenly hit by a Russian drone operator.
The original source of… pic.twitter.com/Nnv1b9PQ5O
Prezența tehnicii nord-coreene în Rusia fiind foarte puțin popularizată, chiar și în rândul trupelor ruse, foarte probabil vehiculul a fost identificat greşit de către operatorul de drone responsabil de lovitură. Incidentul este un eveniment explicabil în așa-numita “ceață a războiului”, care joacă un rol tot mai important pe măsură ce câmpul de luptă crește continuu în complexitate.
Coreea de Nord și-a prezentat cel mai ambițios proiect de sistem de apărarea antiaeriană cu rază scurtă de acțiune în timpul unei parade militare din octombrie 2020. În prezentarea conceptului, acest nou sistem părea un hibrid între Tor (SA-15) și HQ-17 chinezești. La fel ca și la Tor și HQ-17, pare să se fi adoptat modul simplu de ghidare cu radio-comandă, dar ar trebui să poată angaja mai mult de o țintă simultan datorită introducerii unui radar de angajare cu scanare electronică.
Nu este clar câte rachete transportă versiunea nord-coreeană pe fiecare vehicul, dar, pentru referință, varianta Tor M2 transportă până la 16 tuburi de lansare verticale, în timp ce tipurile mai vechi și HQ-17 chinezesc transportă până la opt tuburi. Raza maximă de acțiune a unei rachete Tor este de aproximativ 12 km..
Însă mai important este că, dacă informațiile vor fi confirmate, ele arată profunzimea cooperării militare între Rusia și Coreea de Nord, iar, în plan secund, Moscova recunoaște indirect că nu mai poate face față situației doar cu tehnica proprie de luptă, în timp ce Pyongyangul profită de situație inclusiv pentru verificarea comportamentului în luptă a tehnicii militare produse pe plan național.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News