Nu e Ucraina. S-a aflat numele țării care e interesată de legendarele avioane de atac A-10 Thunderbolt II pe care SUA le retrag din serviciu

Nicolae Iordan |
Data publicării:
A-10 / flickr, Idaho National Guard
A-10 / flickr, Idaho National Guard

SUA se află în proces de retragere treptată a avioanelor de atac A-10 Thunderbolt II, despre care au existat zvonuri că ar putea ajunge inclusiv în Ucraina. Procesul de retragere va dura însă până în 2029 iar americanii au dezvăluit numele primului stat interesat de avioanele care au participat activ la misiuni în teatre de operații grele precum Irak sau Afganistan.

Încă din aprilie DefenseRomania preciza că în ciuda solicitărilor anterioare venite din partea Ucrainei pentru mai multe avioane de atac, un înalt oficial al Pentagonului a declarat că ucrainenii nu sunt interesați de fostele aeronave A-10 Warthog ale U.S. Air Force. 

Ucraina nu și-a exprimat prea mult interes. Cred că ei, pe bună dreptate, sunt îngrijorați de capacitatea aviaonelor de supraviețuire", declara secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, în timpul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților din aprilie. El se referea la folosirea A-10 în actuala arhitecutră a războiului din Ucraina, avioanele fiind extrem de letale în contextul luptei împotriva insurgenței.

Totuși, Kendall a precizat că există un stat interesat de A-10 Thunderbolt II dar nu i-a dat numele.

Însă un raport recent al Senatului american a dezvăluit statul interesat de A-10.

2. A-10 Thund... (a-10-thunderbolt-ii-warthog_30658900.jpeg)

A-10 Thunderbolt II Warthog, foto: US Air Force

E vorba de Iordania care intenționează să achiziționeze pentru Forțele Aeriene Iraniene avioane de atac americane A-10 Thunderbolt II pe care armata americană le retrage din serviciul operativ.

Aeronavele A-10 Thunderbolt II au participat la războaiele din Afganistan și Irak. Fiind echipate cu un tun Gatling de 30 mm, aceste aparate reprezintă o amenințare letală pentru echipajele vehiculelor blindate.

Un raport recent al Senatului american a indicat că Iordania își manifestă interesul pentru operarea avioanelor A-10 Thunderbolt II care sunt retrase din serviciul operativ, în ciuda rezervelor din partea liderilor Forțelor Aeriene Americane cu privire la această mutare. Raportul analizează versiunea Comitetului pentru Servicii Armate din Senat a Legii de autorizare a apărării naționale pe 2025.

Comisia pentru Serviciile Armate a Senatului SUA a solicitat un studiu de fezabilitate pentru achiziția de către Iordania a aeronavelor A-10 care vor fi retrase din serviciul operativ. Raportul trebuie să includă o analiză a capacității Iordaniei de a întreține aeronavele pe cont propriu.

 

Până în 2030 toate cele peste 250 de avioane A-10 Thunderbolt II vor fi scoase din serviciu de SUA

 

3. A-10 Thund... (a-10-thunderbolt-ii-warthog-sua_34361500.jpg)

A-10 Thunderbolt II Warthog, foto: US Air Force

Forțele Aeriene Iordaniene au în prezent 50 de avioane de luptă F-16, însă unele dintre ele vor fi înlocuite cu avioane mai avansate, dar și cu aeronave Air Tractor AT-802. Acestea din urmă reprezintă avioane mici destinate domeniului agricol, dar care, după ce au fost modificate de americani și adaptate pentru lupta apropiată, sunt folosite cu succes împotriva grupărilor armate și a contrabandei.

Forțele Aeriene Americane au început procesul de dezafectare a avioanelor de atac A-10. În prezent, 21 de avioane au fost retrase, iar alte 42 de aeronave vor fi scoase din serviciu până la sfârșitul anului. Restul de 218 aparate A-10 Thunderbolt II vor fi scoase din serviciu în anii 2028 și 2029.

CITEȘTE ȘI: TOP 5 cele mai bune avioane de luptă pe care SUA le pot ridica azi, în cazul unui război. Surpriza din top, un avion de 50 de ani care va fi retras

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel