Nu e Rafale, dar e Mirage 2000: Ucrainenii vor lupta și cu avioane franceze. A fost anunțat și momentul livrării primului Mirage 2000

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul francez de externe Jean-Noël Barrot a sosit la Kiev sâmbătă, 19 octombrie, pentru o vizită diplomatică în cadrul căreia s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei Andrii Sibiha. Vizita lui Barrot reafirmă angajamentul Franței de a sprijini Ucraina.

„Lupta voastră este lupta noastră”, a declarat Barrot reporterilor. „Voi luptați pentru a restabili integritatea teritorială a Ucrainei, dar țineți și prima linie între Europa și Rusia lui Putin – între libertate și opresiune. Facem tot ce putem pentru a preveni ca alte națiuni să fie atrase în acest război”.

Într-un anunț semnificativ, Barrot a confirmat că Ucraina va primi primul său lot de avioane de luptă Dassault Mirage 2000 la începutul anului 2025. Livrarea acestor avioane marchează o piatră de hotar în asistența militară continuă a Franței către Ucraina.

„Primul avion Mirage 2000 va fi furnizat Ucrainei la începutul anului viitor”, a declarat Barrot în timpul conferinței de presă de la Kiev.

 

Nu e Rafale, dar e Mirage 2000. Ucraina va primi avioane franceze, după ce operează deja F-16 de producție americană

 

2. Mirage 200... (888_09913100.jpg)

Mirage 2000 / Flickr, Olivier CABARET

Declarația ministrului francez de externe este cu atât mai interesantă cu cât recent, pe 14 octombrie, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu a declarat că ultimul pachet de ajutor militar al Franței pentru Ucraina nu include, în special, livrarea de avioane de luptă Rafale. 

Potrivit unei informații din Le Monde, consilierii președintelui Emmanuel Macron au discutat despre posibilitatea retragerii de avioane Rafale din Forțele Aeriene Franceze pentru a fi desfășurate în Ucraina. Cu toate acestea, ministrul Lecornu s-a opus ideii, subliniind complexitățile actuale. Acesta s-a concentrat evidențierea planurilor de a echipa avioanele Mirage 2000 cu rachete aer-sol moderne și sisteme avansate de război electronic.

Trebuie spus că ideea de a furniza Rafale Ucrainei a fost avută în vedere de Franța încă din martie 2021. Cu un an înainte de invazia Rusiei, Macron ar fi analizat posibilitatea de a vinde avioane Rafale Kievului în timpul unei întâlniri cu președintele Volodimir Zelenski, marcând-o ca fiind o prioritate pentru administrația sa.

 

Ce spune propaganda rusă despre sosirea pe frontul ucrainean a avioanelor franceze Mirage 2000

 

3. -imagine fara descriere- (mirage_2000_99548400.jpg)

Generalul de aviație rus Vladimir Popov, într-un interviu acordat portalului de propagandă rusă pro-război Vzglyad, a analizat anunțul Franței privind livrarea de Mirage 2000.

El spune că deși Mirage 2000 au capacitatea de a pune probleme Rusiei, din perspectiva armamentului cu care pot fi dotate, s-a arătat sceptic că acest lucru se va întâmpla în contextul în care e nevoie de piloți bine antrenați și cu experiență.

Generalul rus a comparat Mirage 2000 mai degrabă cu MiG-29 sovietic și spune că aviația militară a Rusiei e „superioară”.

„Mirage 2000 e un avion de luptă de generația a patra, la fel ca F-16. Dar tehnologia noastră e mai avansată. Avioanele de luptă rusești din generația 4++ sunt aproape de capacitățile aeronavelor de generația a cincea”, a arătat generalul de aviație rus care e de părere că Mirage 2000 nu vor ajuta Ucraina. 

El a identificat trei motive pentru care s-a declarat „lipsit de îngrijorare” că Mirage 2000 vor ajunge pe front.

În primul rând numărul de avioane franceze. În opinia sa nevoie de peste 70 de avioane pentru ca ucrainenii să pună probleme rușilor.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

În al doilea rând există problema piloților. Procesul de pregătire, susține generalul rus, durează mult timp. „E nevoie de trei-patru zboruri și misiuni reale de luptă pentru a te obișnui cu fiecare tip de armă”, arată Popov. Portalul rus de propagandă nu exclude ca piloți „mercenari străini” să piloteze avioanele occidentale ale Ucrainei. Această teză e de altfel des întâlnită în narativele propagandei ruse.

În al treilea rând generalul rus de aviație e de părere că ucrainenii vor avea probleme cu infrastructura pentru Mirage 2000.

CITEȘTE ȘI: Duminica neagră a Rusiei în Ucraina. Pierderi record într-o singură zi: 1.700 de militari și zeci de tancuri și blindate de luptă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel