Rușii au folosit pentru prima dată o rachetă Oreșnik împotriva Ucrainei ca o demonstrație de forță după ce forțele de apărare ale Ucrianei au primit din SUA „undă verde” pentru a lovit teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACSM. Oreșnik poate fi integrată și cu focos nuclear, dar racheta care a lovit Ucraina avea doar focos convențional.
Un lucru e cert. Aliații, în frunte cu SUA, vor trebui rapid să identifice modalități pentru contracararea sistemelor de armament hipersonice.
Sistemul american THAAD, singurul care ar avea o șansă în fața unei rachete hipersonice rusești. Deși șansa ar fi mică
Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin
Experții militari sunt de părere că în prezent doar sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) este singura capacitate de care dispun americanii pentru a opri un atac hipersonic. Pentagonul trebuie să găsească o modalitate de a crește producția acestor sisteme și de a le desfășura pentru a contracara amenințarea armelor hipersonice ale Rusiei.
Armele hipersonice ruse reprezintă o provocare reală pentru Statele Unite și aliații săi din NATO. În prezent, nu există sisteme defensive care să poată opri cu certitudine o rachetă hipersonică. Totuși, experții publicației americane National Interest susțin că sistemul american THAAD ar putea avea o șansă - deși una foarte mică - de a opri o astfel de armă.
Conform think tank-ului Teal Group, THAAD este un „sistem mobil proiectat pentru apărarea expediționară împotriva rachetelor cum ar fi Oreshnik (n.r. - rachetă hipersonică a Rusiei).” Inițial, THAAD a fost conceput în anii 1980 pentru a opri atacurile masive cu rachete sovietice. Acesta reprezenta o componentă esențială a Sistemului de Apărare Antirachetă Balistică (BMDS) creat în timpul administrației Reagan, THAAD fiind modernizat constant.
Fiecare baterie THAAD include șase lansatoare montate pe camioane, fiecare cu câte opt interceptoare, un sistem radar avansat, echipament de control al focului și de comunicații. Sistemul poate intercepta rachete la o distanță de 200 kilometri, inclusiv în atmosferă și, în unele cazuri rare, în afara atmosferei.
În prezent, SUA dețin doar șapte astfel de baterii, iar o a opta este planificată pentru desfășurare în 2025. Două dintre acestea sunt staționate permanent în Guam și Coreea de Sud, iar o a treia a fost desfășurată în Orientul Mijlociu în 2023.
Nicio șansă pentru ca THAAD să ajungă în Ucraina. SUA au dislocat în schimb sistemul în România
Sistemul american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense)
Deși este considerat singurul sistem cu potențial de a intercepta arme hipersonice, eficacitatea THAAD împotriva acestor proiectile este departe de a fi garantată. Sistemul este mai capabil să detecteze și să urmărească atacurile hipersonice decât să le intercepteze, mai scrie sursa citată. Pierderea unui astfel de sistem în luptă ar reprezenta un risc semnificativ, deoarece ar fi dificil de înlocuit.
Deși Ucraina a solicitat THAAD, SUA au refuzat, invocând riscul ca tehnologia să ajungă în mâinile Rusiei. În plus, capacitatea sistemului de a face față atacurilor multiple este limitată.
În 2019, THAAD a fost dislocat de americani și în România, la Deveselu. Sistemul a veghea spațiul aerian al României până când scutul Aegis Ashore a trecut prin lucrările de reactualizare și modernizare.
La Deveselu în România, precum recent și în Polonia, partenerul american operează un sistem Aegis Ashore, un scut antibalistic.
Însă THAAD rămâne potrivit experților singura soluție parțială, departe de a fi sigură, împotriva amenințării armelor hipersonice rusești. În opinia acestora este esențial ca SUA să investească cât mai rapid în producția acestor sisteme și în dezvoltarea unor soluții defensive mai robuste.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News