Avioanele F-35 ale armatei americane sunt capabile să efectueze misiuni de zbor doar puțin peste jumătate din timpul necesar, din cauza unor probleme serioase de întreținere, potrivit unei analize de supraveghere a planurilor de achiziții pe termen lung ale Pentagonului.
Noile rezultate, incluse într-un amplu raport publicat joi (21 septembrie) de Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO), apar la doar câteva zile după ce un avion de luptă F-35B Lightning II s-a prăbușit deasupra Carolinei de Sud.
Raportul GAO, care a fost transmis deja parlamentarilor, a stabilit că scumpul program F-35 este afectat de probleme de întreținere, iar strategia viitoare de susținere a avionului trebuie reevaluată.
„Provocările de întreținere afectează negativ disponibilitatea aeronavelor F-35”, se arată în raport. „Rata capacității pentru misiunea flotei de F-35 – procentul de timp în care aeronava poate îndeplini una dintre misiunile sale – a fost de aproximativ 55% în martie 2023, cu mult sub obiectivele programului.”
De asemenea, GAO a constata o întârziere în stabilirea procedurilor și activităților de întreținere și „în consecință, timpul de reparare a componentelor a rămas lenți, cu peste 10.000 peste nivelurile admise. În același timp, nivelul de întreținere este afectat de o serie de probleme, inclusiv de lipsa de date tehnice și de instruire.”
Există mai multe probleme specifice pe care GAO le-a citat în raportul său, printre acestea fiind faptul că guvernul SUA se bazează în mare măsură pe contractori - limitându-și astfel capacitatea de luare a deciziilor - și că există o pregătire inadecvată legată de întreținere. În plus, există o lipsă de piese de schimb, echipamente de sprijin și date tehnice, toate acestea cauzând întârzieri de întreținere.
Există întârzieri în înființarea facilităților de service unde se fac reparații complexe pentru F-35
Armata americană deține în prezent aproximativ 450 de F-35 în toate versiunile, iar Pentagonul intenționează să achiziționeze încă 2.500, ca parte a unui program întins pe mai multe decenii, cu un cost estimat al ciclului de viață de peste 1,7 trilioane de dolari.
GAO a informat că cea mai mare parte din această finanțare va merge pentru operarea, întreținerea și repararea avioanelor de luptă.
Există trei variante de F-35 produse de Lockheed Martin. F-35A este folosit de Forțele Aeriene și reprezintă capabilitatea ne următor nivel pentru avioanele mai vechi F-16 și A-10.
F-35B este o variantă cu decolare scurtă/aterizare verticală, destinată Corpul Marin pentru utilizarea la bordul navelor de asalt amfibiu și pe aerodromuri mici, iar F-35C reprezintă o îmbunătățire față de avioanele de luptă bazate pe portavion existente, cum ar fi F/A-18.
Varianta B, care costă în jur de 100 de milioane de dolari, a intrat recent în atenția presei, pe 17 septembrie, când un pilot al Corpului Marin a fost forțat să se catapulteze din cauza unei defecțiuni care a avut loc în timpul unei misiuni de antrenament în Carolina de Sud.
La scurt timp după ce incidentul a fost făcut public, Corpul Marin a anunțat o pauză de două zile pentru toate zborurile, invocând apariția unui șir de „accidente aviatice” în ultimele săptămâni.
Pe lângă prăbușirea F-35, au avut loc alte două prăbușiri separate în care au fost implicate un avion de luptă F/A-18 și o aeronavă cu rotor basculant MV-22B Osprey, soldate cu decesul a patru pușcași marini și rănirea altor 20 de militari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News