Nu doar TikTok: Un grup de experţi australieni cred că Beijingul utilizează aplicații și jocuri video pentru propagandă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Un studiu realizat de un grup de experţi australieni susține că monitorizarea de către China a comportamentului utilizatorilor online din întreaga lume - o practică care a atras critici asupra TikTok din partea Statele Unite - nu se aplică doar la populară aplicație de socializare, ci și la alte platforme online și chiar la jocuri online.

Institutul Australian pentru Politici Strategice, o organizație de cercetare care primește finanțare de la guvernul australian și de la alte guverne străine, a afirmat într-un raport, publicat la 2 mai că, șefii propagandei de la Beijing stabilesc legături cu companiile chineze de tehnologie pentru a colecta date personale dintr-o gamă largă de aplicații de social media, platforme online și jocuri online populare.

Printre acestea se numără aplicația de călătorie DiDi, jocul de acțiune Genshin Impact și popularul site de comerț electronic Temu.

Studiul realizat de australieni susține că Beijingul încearcă să obțină date "valoroase din punct de vedere strategic" din mass-media, jocuri, inteligență artificială și alte noi tehnologii.

Cercetarea Institutului Australian pentru Politici Strategice afirmă că Beijingul "lucrează pentru a-și extinde influența în străinătate pentru a schimba ecosistemul informațional global... pentru a-și consolida puterea, a-și legitima activitățile și a consolida influența culturală, tehnologică, economică și militară a Chinei".

Autoritățile chineze nu au răspuns încă. Anterior, Beijingul a acuzat guvernul australian de "isterie anti-China" în legătură cu diverse dispute geopolitice și comerciale.

 

Mașina de propagandă a Chinei este uriașă

 

Săptămâna aceasta, Samantha Hoffman, autoarea principală a unui raport al Institutului Australian pentru Politici Strategice, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation că datele din aplicații, platforme și jocuri ar putea fi valorificate de autorităţile chineze.

"Ar putea fi date despre modul în care utilizatorii iau decizii. În cazul Temu, ar putea fi preferințe care să indice ce le place și ce nu le place anumitor categorii demografice", a spus ea. "Dacă China încearcă să modeleze modul în care lumea percepe și înțelege adevărul și realitatea, atunci aceste date vor ajuta la succesul acestui efort în timp.

Raportul a îndemnat factorii de decizie politică să "dezvolte instrumente de apărare și contramăsuri solide pentru a se proteja împotriva viitoarelor campanii orchestrate de culegere de informaţii ale Beijingului".

De asemenea, raportul susține că se acordă multă atenție platformei chineze TikTok din cauza temerilor că datele pe care le colectează de la utilizatori ar putea fi oferite autorităților chineze. Cu toate acestea, raportul avertizează că problema "este mult mai complexă decât TikTok".

Proprietarul chinez al TikTok, ByteDance, a declarat că va face apel în Statele Unite și a calificat drept "neconstituțională" o nouă lege americană care impune ca platforma să fie vândută sau interzisă în această țară.

ByteDance neagă orice complicitate cu guvernul chinez.

Marina Zhang, profesor asociat la Institutul de Relații Australia-China de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, a declarat pentru Voice of America (VoA) că ea crede că raportul Institutului de Politică Strategică este exagerat.

"Mașina de propagandă a Chinei este uriașă, dar a lega toate aplicațiile de social media [de] această mașină de propagandă este puțin exagerat", a spus ea.

Zhang a spus că ea crede că cooperarea tehnologică, mai degrabă decât confruntarea, este în interesul Chinei.

"Dacă are loc segregarea și dacă [ies la iveală] rapoarte ca acesta, China va fi izolată de restul lumii", a spus Zhang. "Nu vrem să vedem o deconectare tehnologică completă între China și Occident, nu numai în ceea ce privește aplicațiile, ci, în cele din urmă, în ceea ce privește infrastructura tehnologică. Acest lucru nu este bun pentru nimeni".

Anul trecut, Australia a anunțat că va interzice TikTok pe dispozitivele guvernamentale, inclusiv pe telefoanele mobile, din cauza preocupărilor legate de securitate și supraveghere.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel