Forțe subdimensionate, Călcâiul lui Achile al NATO: Pentru a ține Rusia departe, Alianța are nevoie de zeci de brigăzi suplimentare și de creșterea apărării aeriene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari francezi și militari români,din Grupul de luptă NATO de la Cincu / facebook
Militari francezi și militari români,din Grupul de luptă NATO de la Cincu / facebook

Planurile regionale de apărare ale NATO, aprobate la Vilnius, la Summitul NATO din 2023, sunt doar începutul. În plus față de creșterea capacităților industriale, Alianța are nevoie de mai mulți militari.

Apărarea aeriană, producția de obuze și de rachete cu rază lungă de acțiune sunt tot atâtea puncte slabe pe care pe care planificatorii militari NATO l-au identificat. Răboiul din Ucraina a demonstrat importanța acestor sisteme pentru protejarea infrastructurii militare și civile critice. Și a mai evidențiat un lucru: efectivele Armatelor trebuie ajustate pentru a putea față unui conflict militar major, nu doar pentru misiuni de menținere a păcii și reconstrucție post-conflict, cum a fost cazul în ultimele trei decenii.

Privind prin această perspectivă, NATO va avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a-și realiza pe deplin noile planuri de apărare împotriva unui atac din Rusia.

Concluzia, evident nu ne aparține și  vine de la o sursă militară care a vorbit pentru Reuters, sub condiția anonimatului.

Oficialul a refuzat să ofere mai multe detalii despre planurile, care sunt secrete. O brigadă este formată din între 3.000 și 7.000 de militari, astfel încât generarea a încă 35 până la 50 de astfel de unități ar reprezenta o provocare semnificativă.

Nu este clar de unde aliații NATO ar putea atrage personalul suplimentar pentru constiuirea a încă 35 - 50 de brigăzi. Trupele ar putea fi mutate din alte părți ale forțelor armate, soldați suplimentari ar putea fi recrutați sau membrii NATO ar putea opta pentru o combinație a ambelor abordări.

Solicitat să facă comentarii, un oficial NATO a spus că planificatorii militari ai alianței au identificat „cerințe detaliate pentru trupele și armele necesare pentru a apăra alianța”.

 

Capacitățile antiaeriene - o prioritate

 

Liderii NATO vor primi o actualizare cu privire la planurile de la Washington săptămâna aceasta, la un summit care să marcheze cea de-a 75-a aniversare a Alianței de securitate transatlantică.

Apărarea aeriană este un alt deficiență majoră pe care planificatorii militari NATO l-au identificat, deoarece războiul din Ucraina a demonstrat importanța acestor sisteme pentru protejarea infrastructurii militare și civile critice.

„Apărarea antiaeriană și antirachetă, armele cu rază lungă de acțiune, logistica, precum și formațiunile mari de manevră terestră sunt printre prioritățile noastre principale”, a adăugat oficialul.

„NATO va stabili, probabil, ținte de mai exigente pentru aliați, pe măsură ce dezvoltăm forțe care ne pot implementa planurile și pot face față amenințărilor cu care ne confruntăm. Suntem încrezători că descurajarea noastră este și va rămâne puternică”.

Sistemele antiaeriene ar fi deosebit de importante pentru Germania, ca centru logistic major și zonă de desfășurare în orice potențial conflict cu Rusia.

În timpul Războiului Rece, Germania avea 36 de unități de apărare antiaeriană Patriot, fiind considerată stat de primă linie al NATO și chiar și atunci se baza pe sprijin suplimentar din partea aliaților NATO.

Astăzi, forțele germane au scăzut la nouă unități Patriot, după ce au donat trei Ucrainei de la invazia rusă din 2022, iar guvernul a început să plaseze comenzi pentru Patriot și alte sisteme de apărare aeriană pentru a crește stocurile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel