Nu doar MiG-21 LanceR. Avioane F-16 românești au efectuat misiuni reale pentru protejarea spațiului aerian al României

Un avion F-16 Fighting Falcon al României, aflat într-o misiune reală de poliție aeriană. Sursă foto: ROAF
Un avion F-16 Fighting Falcon al României, aflat într-o misiune reală de poliție aeriană. Sursă foto: ROAF

Forțele Aeriene Române au anunțat că aeronave de tip F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea ROAF au efectuat misiuni reale de poliție aeriană.

Se pare că F-urile au fost ridicate și au zburat alături de MiG-21 LanceR în două misiuni reale de poliție aeriană care au avut loc în periooada 17-19 februarie 2022. Acestea au interceptat aeronave care se apropiau de spațiul aerian românesc.

„În perioada 17-19 februarie aeronave de tip F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat 2 misiuni reale de poliție aeriană în spațiul aerian naţional”, anunță ROAF.

Interesant e că în 2020, după ce în luna mai și apoi în iulie, aeronave MiG-21 LanceR ale ROAF au interceptat bombardiere rusești Tu-23 escortate de aeronave de vânătoare Su-27, pe internet s-au născut discuții aprinse însoțite de multe ori de critici cu privire la faptul că F-16 nu fac asemenea misiuni. Unele voci puneau chiar sub semnul întrebării capacitatea acestora. La vremea respectivă, într-un răspuns pentru DefenseRomania, MApN motiva precizând că misiunile de Poliție Aeriană se efectuează în funcție de un anumit grafic de programare. Mai exact, a fost 'rândul' MiG-urilor.

CITEȘTE MAI MULTE: De ce avioanele F-16 ale României nu au interceptat, în locul MiG-urilor, bombardierele Rusiei

 

Avioane F-16 ale României au efectuat misiuni reale de poliție aeriană

 

MApN a anunțat azi că în această săptămână aeronavele F-16 ale ROAF au efectuat astfel de misiuni, alături de MiG-21 LanceR.

„Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene.Centrul NATO de operaţiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea aeronavelor aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian național.Aeronavele militare românești au executat patrulare aeriană după care au revenit la aerodromul de bază pentru refacerea capacităţii de zbor”, precizează ROAF.

 

În prezent Forţele Aeriene Române execută, alături de militari din forțele aeriene ale Italiei, Germaniei și Statelor Unite, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO pentru apărarea spaţiului aerian naţional.

Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, conchide sursa citată.

Amintim că România deține completă o escadrilă de F-16 Fighting Falcon achiziționată second hand din Portugalia. Totodată, la finalul anului trecut Parlamentul a dat „undă verde” pentru achiziționarea a încă 32 de aeronave F-16, tot second hand, din Norvegia. La finalul procesului ROAF va deține trei escadrile de F-16.

În următorii ani vor fi scoase treptat din serviciu bătrânele MiG-31 LanceR, iar începând din 2032 România țintește trecerea pe aeronave de generația a V-a de tip F-35 Lighting II, cel puțin așa susțin decidenții politici.

CITEȘTE ȘI: Anatol Șalaru: Rusia nu are niciun avion capabil să înfrunte F-16. Versiunea achiziționată de România, mult peste MiG-21 LanceR

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel