Nu doar Marea Britanie și Franța. Britanicii dezvăluie numele celui de-al treilea stat european care a livrat Ucrainei rachete Storm Shadow

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube

Ministrul britanic al apărării a declarat că Italia a trimis rachete Storm Shadow în Ucraina, ridicând vălul de secret din ultimele luni privind sprijinul italian cu armament acordat Ucrainei.

Grant Shapps a făcut anunțul în timp ce vizita fabrica din Marea Britanie unde compania MBDA produce racheta Storm Shadow, care a fost folosită de forțele ucrainene pentru a ataca ținte rusești.

„Cred că Storm Shadow a fost o armă extraordinară”, a declarat Shapps pentru The Times of London.

„Regatul Unit, Franța și Italia se poziționează pentru utilizarea acestei arme, în special în Crimeea. Aceste arme fac o diferență foarte semnificativă”, a spus el.

Marea Britanie a anunțat anterior că va trimite Storm Shadows în Ucraina, în timp ce Franța a anunțat că va trimite versiunea sa a rachetei, cunoscută sub numele de SCALP-EG. Însă, în cea mai mare parte, Italia a refuzat să ofere detalii despre armele pe care le trimite în Ucraina și nu a raportat niciodată că a expediat racheta MBDA.

Luni, un purtător de cuvânt al Ministerului italian al Apărării a refuzat să comenteze remarcile lui Shapps când a fost întrebat de un reporter Defense News.

Italia a achiziționat pentru prima dată Storm Shadow în 1999, dotându-se cu aproximativ 200 de rachete, pe care le-a întrebuințat pe timpul operației NATO din Libia în 2011.

 

Italia, ca România. Ajutorul militar acordat Ucrainei e ținut la secret

 

2. Scalp / St... (scalp-storm-shadow-mbda_76398100.jpg)

Scalp / Storm Shadow - MBDA

În ianuarie, parlamentul Italiei a votat pentru extinderea furnizării de arme Ucrainei în cursul anului 2024, deși erau anumite îngrijorări legate de alegători și de opoziția unor partide din parlament.

Până acum, guvernul de dreapta al țării a păstrat secretă lista pachetelor de arme pentru Ucraina, deși ar fi plănuit să trimită rachete sol-aer Stinger, aruncătoare de bombe, arme antitanc, mitraliere grele Browning, mitraliere ușoare tip MG, sisteme de contracarare a dispozitivelor explozive improvizate, MLRS, obuziere autopropulsate PzH 2000.

Anul trecut, guvernul de la Roma a anunțat că va trimite un sistem de apărare aeriană SAMP/T împreună cu Franța. Italia are cinci sisteme de acest tip.

Întrebat în această lună dacă Italia va răspunde solicitărilor ucrainene pentru un alt sistem, având în vedere creșterea atacurilor rusești cu rachete în Ucraina, ministrul de externe italian, Antonio Tajani, a fost evaziv, declarând: „Facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina și pentru a oferi răspunsuri prin instrumentele pe care le avem."

Vorbind pentru publicația The Times din Marea Britanie, Shapps a criticat, de asemenea, Germania pentru că nu a trimis Ucrainei rachete de croazieră Taurus.

„Franța, Marea Britanie și Italia au demonstrat toate că Taurus, Storm Shadow sau Scalp sunt extrem de eficiente. Deși există o aprovizionare limitată, Germania are multe disponibile. Prin urmare, da, trebuie neapărat furnizate. În mod clar, ar avea un impact semnificativ”, a spus oficialul britanic.

 

În democrații mașina de război pornește mai greu, dar apoi prinde viteză

 

3. Ajutor mil... (1_61545300.jpg)

Ajutor militar al SUA / Foto: Marco A. Gomez, defense.gov

Nota autorului: Deși în cadrul summitului desfășurat la Bruxelles (17-18 aprilie), liderii UE au convenit privind continuarea asistenței "fără rezerve" pentru Ucraina, deocamdată nu s-a materializat niciun sprijin care să conteze.

Privind cererea Ucrainei pentru sisteme Patriot, în afară de Germania, celelalte state care le au în dotare au refuzat să le pună la dispoziția Ucrainei. Deși au fost invocate motive de apărare, în spatele deciziei de a nu trimite aceste sisteme Kievului stau de fapt interese electorale.

În acest an, urmează  să se desfășoare mai multe runde de alegeri, inclusiv europarlamentare, în multe state ale Uniunii Europene. Partidele aflate la putere rămân rezervate pe anumite subiecte care ar permite formațiunilor de extremă dreaptă sau stângă să adune mai multe voturi din partea indecișilor.

Europa, în aceste timpuri, pare prizonierul democrației dar, paradoxal, acesta este de fapt cel mai mare atuu al său, deoarece demonstrează că democrația chiar funcționează. Va fi o întârziere și în sprijinul european pentru Ucraina, cum a fost și în cazul SUA. Însă, odată depășită situația, lucrurile vor merge, probabil, mai repede decât până acum.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel