"Nu au existat niciodată restricții". Casa Albă despre doborârea avioanelor ruseşti de către ucraineni când se află în spațiul aerian rusesc

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

Ucraina a fost autorizată să doboare avioane inamice aflate în spațiul aerian rusesc încă de la începutul războiului. Acest lucru a fost declarat de John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, în timpul unei conferințe de presă la Washington, marți, 4 iunie.

,,Vreau doar să subliniez că a existat o anumită confuzie în legătură cu acest lucru. Nu au existat niciodată restricții pentru ucrainenii privind doborârea avioanelor inamice, chiar dacă acele avioane nu se aflau neapărat în spațiul aerian ucrainean", a declarat Kirby, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Întrebat dacă ridicarea "parțială" a interdicțiilor permite ca armele americane să fie folosite pentru a doborî avioanele rusești care transportă rachete ghidate, Kirby a răspuns că "pot doborî avioanele rusești care reprezintă o amenințare iminentă și fac acest lucru de la începutul războiului".

Săptămâna trecută, Casa Albă a informat că administrația Biden a autorizat Ucraina să lovească pozițiile rusești de pe care acestea atacă teritoriul ucrainean.

Autorizarea se referă la capacitatea de a "lansa contraatacuri imediat peste graniță". Ea nu acoperă loviturile cu rază lungă de acțiune, inclusiv cu rachete ATACMS. Michael Carpenter, director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat acest lucru într-un interviu acordat jurnalistei Iulia Iarmolenko de la Vocea Americii.

Observatorii au subliniat că în apropierea graniței cu Ucraina se află cartierele generale militare și centrele logistice rusești. Iar avioanele rusești care transportă focoasele chimice ar trebui să fie distruse pe teritoriul Rusiei.

Anterior, guvernele a peste o duzină de țări europene, inclusiv Germania, Franța și Marea Britanie, au anunțat că vor permite Ucrainei să folosească armele furnizate.

Într-un interviu acordat Tagesschau, șeful Centrului de Situație pentru Ucraina din cadrul Ministerului german al Apărării, generalul-maior Christian Freuding, nu a exclus posibilitatea utilizării sistemelor Patriot pentru doborârea unor ținte aflate în spațiul aerian rusesc.

,,Este foarte posibil ca sistemele Patriot să fie desfășurate acum și în zona Harkov și să fie folosite deasupra teritoriului rusesc. Acestea sunt ideale pentru a combate avioanele rusești care lansează bombe planetare îngrozitoare", a declarat armata germană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel