Luptele crâncene din regiunea Harkov au forțat Rusia să redistribuie unități de luptă din regiunea Kursk, care erau inițial destinate unei a doua ofensive rusești asupra Sumy.
Deși a primit întăriri, armata rusă nu a reușit să avanseze. Aceasta a decis să își regrupeze forțele și să lanseze un atac de-a lungul întregii linii a frontului, concentrându-și eforturile asupra capturării Pokrovsk și Kurakhove.
„A trebuit să conduc această operațiune. Era necesar să întrerup ofensiva asupra Harkovului, să reduc presiunea pe toate fronturile și să împiedic deschiderea unui nou front asupra Sumy. Astfel, am decis să lovesc acolo unde Rusia avea un punct slab, cu foarte puțini soldați care păzeau frontiera”, a declarat generalul Sîrskîi.
Acesta consideră, de asemenea, că operațiunea a contribuit la slăbirea potențialului ofensiv al Rusiei prin reducerea intensității atacurilor sale, „cu excepția Pokrovsk și Kurakhove”.
Sîrskîi consideră că operațiunea de la Kursk a fost un succes datorită elementului surpriză, obținut cu forțe relativ mici. Această operațiune i-a împiedicat pe ruși să își atingă obiectivele în Ucraina pe parcursul anului trecut și a redus presiunea pe fronturi precum Zaporojie și Kupiansk, deoarece inamicul a fost forțat să redisloce o parte semnificativă a celor mai bune unități de luptă în regiunea Kursk.
Potrivit lui Oleksandr Sîrskîi, numărul trupelor rusești este în continuă creștere. Anul acesta, pe teritoriul ucrainean se află cu 100 000 mai mulți soldați ruși decât anul trecut. Generalul consideră, de asemenea, că intensitatea războiului este în creștere. În plus, conflictul a atins un nivel tehnologic în care, datorită utilizării dronelor, este atât o luptă a tehnologiilor, cât și a armatelor.
Incursiunea neașteptat de reușită a Ucrainei pe teritoriul statului rus începând cu 6 august 2024 a schimbat discuția despre războiul ruso-ucrainean. Cel mai important impact internațional pe care acțiunea surpriză a Ucrainei îl poate avea în cele din urmă este cel asupra țărilor non-occidentale oficial neutre, precum China.
Occidentul a sprijinit și va sprijini Ucraina - indiferent de operațiunea Kursk și de rezultatul acesteia. În schimb, o ocupație ucraineană prelungită a teritoriului legitim al statului rus introduce o nouă dimensiune în abordările non-occidentale ale războiului.
Ofensiva ucraineană, dacă nu este inversată rapid și complet de către Moscova, schimbă poziția Kievului și influența sa în negocierile ipotetice care au fost promovate oficial de mulți actori terți de la începutul războiului în 2014.
Până în prezent, Kievul a trebuit să se bazeze exclusiv pe argumente morale și juridice, făcând referire la ordinea mondială bazată pe norme, în comunicarea sa cu partenerii străini. Acum, în schimb, un acord mai puțin normativ, mai tranzacțional și mai simplu „pământ pentru pământ” între Rusia și Ucraina a devenit teoretic fezabil.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News