“Pe primul avion Tu-160M produs de la zero a fost instalată o stație radar retrovizoare, care va permite aeronavei să folosească așa-numitele rachete cu lansare inversă pentru autoapărare împotriva rachetelor sol-aer, aer-aer sau a avioanelor de vânătoare. Astfel de rachete aer-aer vor putea să lovească ținte aflate în spatele aeronavei, în baza indicării țintelor de către radarul de coadă”, a spus sursa.
După cum a precizat aceasta, “folosirea radarului retrovizor pe bombardierele grele este cea mai potrivită, ținând cont de faptul că acestea sunt aparate cu manevrabilitate redusă, care pur și simplu nu au timp să se întoarcă cu nasul către adversar”. Pe versiunea de bază a bombardierului Tu-160 nu există un astfel de radar de coadă.
Potrivit declarațiilor sursei, rachetele cu lansare inversă ale bombardierului Tu-160M vor putea angaja și ținte aflate în fața avionului. Numai că, atunci când vizează ținte din spatele aeronavei, aceste rachete se întorc în zbor la 180 de grade.
Noul bombardier rus Tu-160M a fost construit de la zero
După cum s-a anunțat anterior, primul bombardier strategic Tu-160M construit de la zero a efectuat primul zbor, cu o durată de 30 de minute, pe 12 ianuarie. Noua aeronavă a primit motoare îmbunătățite, echipamente radioelectronice de bord și avionică actualizată, precum și sisteme noi pentru controlul armamentelor.
Reluarea producției avioanelor Tu-160 în versiunea modernizată Tu-160M s-a făcut la solicitarea președintelui rus, Vladimir Putin. Aeronavele sunt construite la Întreprinderea de aviație din Kazan, parte a societății Tupolev.
Comentariul autorului: Construirea noilor aeronave de tip Tu-160M se realizează în baza unui contract încheiat, pe 25.01.2018, între Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev, în valoare de 150 de miliarde de ruble.
După cum au anunțat reprezentanții militari ruși, ministerul intenționează să cumpere, în total, arpoximativ 50 de bombradiere strategice Tu-160M pentru dotarea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice.
În paralel, se derulează și un program de modernizare la versiunea Tu-160M a tuturor celor 16 avioane Tu-160 aflate în prezent în exploatare. Între aeronavele Tu-160M modernizate și cele construite de la zero nu va fi nicio diferență. Din această cauză, avioanele vor avea și aceeași denumire, deși, inițial, pentru bombardierele construite de la zero s-a folosit denumirea de Tu-160M2.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News