Germania caută succesorul Leopard 2 împreună cu alte 3 state. Neînțelegerile cu Franța privind tancul MGCS riscă să îngroape programul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2A7+ cu sistem de protecție activă Trophy integrat. Foto: Krauss Maffei Wegmann
Leopard 2A7+ cu sistem de protecție activă Trophy integrat. Foto: Krauss Maffei Wegmann

Germania a semnat acorduri cu Italia, Spania și Suedia privind dezvoltarea unui succesor al tancului Leopard 2, a informat miercuri cotidianul german Handelsblatt, citat de Reuters.

Conceput în timpul Războiului Rece, ca parte a unui program comun cu SUA (care a dat naștere și tancului Abrams), pentru a lupta împotriva tancurilor sovietice utilizate în prezent în Ucraina, Leoparzii sunt proiectați să reziste muniției de 125 mm trasă de la 1.500 de metri și sunt printre cele mai bine blindate tancuri, scriu experții, citați de Independent.

Cu toate acestea, resursele platformei dezvoltate acum câteva decenii, și-au epuizat potențialul de dezvoltare, iar Leopard 2 va trebui să lase locul unui alt proiect.

 

Vechiul proiect comun cu Franța, în pericol

 

Germania este în centrul oricăror inițiative pentru noul tanc european.

Astfel, după ce în 2017 Germania a convenit deja cu Franța asupra producerii sistemului principal terestru de luptă (Main Ground Combat System - MGCS), pentru a înlocui în cele din urmă tancurile Leopard 2 și Leclerc. 

Încredinţat consorţiului KNDS, format din KMW şi grupul francez de apărare Nexter Defense Systems, proiectul riscă să eșuez, din cauza diferențelor de abordare. Parisul favorizează un tanc mai ușor, cu o manevrabilitate mai mare, care ar fie mai ușor de transportat aerian peste ocean pentru campaniile sale în Africa. Berlinul vrea să se concentreze pe un tanc mai puternic blindat (similar actualului Leopard 2), cu o rată de supraviețuire ridicată pentru un potențial război cu Rusia.

Dacă va fi abandonat, proiectul va fi încă o lovitură primită de președintele Emmanuel Macron, după ce Australia a renunțat la acordul de aproximativ 90 de miliarde de dolari privind cumpărarea submarinelor franceze, în favoarea navelor americane și britanice.

 

Noul proiect german

 

Germania, Italia, Spania și Suedia au încheiat deja, zilele trecute, acorduri pentru dezvoltarea în comun a unui nou tanc, declară mai multe surse din industrie și din spațiul politic, pentru Reuters.

Noua inițiativă germană va implica producătorii de armament germani, Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall - împreună cu Saab din Suedia și Leonardo din Italia, dar și cu o companie spaniolă - pentru a dezvolta un nou tanc.

Cele patru companii speră să obțină o co-finanțare de câteva sute de milioane de euro de la Fondul European de Apărare, care are un buget total de 8 miliarde de euro, din care 5,3 miliarde sunt disponibile pentru promovarea proiectelor comune de armament în UE.

După cum menționează și publicația Handelsblatt, la Bruxelles „nu este un secret” că cancelarul german Olaf Scholz este „sceptic în ceea ce privește cooperarea în materie de arme” dintre Germania și Franța.

Potrivit unor surse diplomatice, la Berlin există o frustrare larg răspândită că, în trecut, beneficiile economice ale acestor proiecte „au fost mai ales în folosul francezilor”. Scholz vrea acum să acorde „prioritate intereselor germane, chiar dacă relațiile dintre Germania și Franța ar avea de suferit”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel