Marea Britanie şi-a schimbat premierul, dar nu şi abordarea faţă de războiul din Ucraina: Mână liberă pentru ucraineni să utilizeze rachetele Storm Shadow

S.I. Catalin |
Data publicării:
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube

Noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, a declarat că Ucraina ar putea folosi rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte militare aflate în interiorul Rusiei. Răspunzând la o întrebare adresata de ziarul Bloomberg, Starmer a fost de acord că depinde de Ucraina cum utilizează rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.

Remarcile sale au reluat cuvintele fostului ministru de externe al Regatului Unit, David Cameron, indicând că nu va exista nicio schimbare de politică în această privință după ce Partidul Laburist al lui Starmer a câștigat alegerile săptămâna trecută.

Cameron a declarat la începutul lunii mai că Kievul are dreptul să folosească armele furnizate de Londra pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei. Sursa Kyiv Independent din biroul președintelui a contestat declarația, afirmând că nu a existat nicio undă verde din partea Regatului Unit la acel moment.

Rachetele trebuie "în mod evident să fie utilizate în conformitate cu dreptul umanitar internațional" și "în scopuri defensive", dar "Ucraina trebuie să decidă cum să le utilizeze în aceste scopuri defensive", a declarat prim-ministrul în timpul summitului NATO de la Washington.

Ucraina ar fi folosit rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, pentru a lovi obiective militare rusești din Crimeea, un teritoriu ucrainean suveran anexat ilegal de Rusia.

Atunci când Rusia și-a lansat ofensiva intensificată împotriva regiunii Harkov în luna mai, mai multe țări au declarat că au ridicat restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de Occident împotriva țintelor militare din interiorul Rusiei.

Statele Unite au acordat Kievului permisiunea limitată de a utiliza anumite arme americane pentru a lovi ținte rusești în apropierea graniței regiunii.

Președintele Volodimir Zelenski continuă să îndemne Washingtonul să permită Ucrainei să lovească ținte aflate adânc în interiorul Rusiei, inclusiv avioane militare staționate pe baze.

,,Și putem limita în mod semnificativ acțiunile Rusiei în sudul Ucrainei și putem împinge ocupantul afară de acolo dacă conducerea americană ne ajută cu capacitățile necesare de atac în adâncime împotriva armatei și logisticii ruse în Crimeea noastră ucraineană", a declarat el la 10 iulie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel