Noul premier britanic a anunțat o reexaminare a Armatei Marii Britanii cu obiectivul de a crește cheltuielile de apărare la 2.5% din PIB

Darius Muresan |
Data publicării:
British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra
British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra

Prim-ministrul britanic Keir Starmer, recent întors de la summitul NATO, a anunțat marți o reexaminare a forțelor armate britanice, având ca obiectiv creșterea cheltuielilor de apărare la 2,5% din PIB, relatează Agerpres, care citează AFP.

Starmer a precizat că această reexaminare, coordonată de ministrul apărării John Healey, va asigura o "majorare responsabilă a cheltuielilor pentru apărare".

"Pe măsură ce intrăm într-o nouă eră pentru Regatul Unit, avem nevoie de o nouă eră pentru apărare," a declarat Healey. "Revizuirea va garanta că apărarea este esențială pentru securitatea viitoare a Marii Britanii, precum și pentru creșterea și prosperitatea economică."

Un raport preliminar este așteptat în prima jumătate a anului 2025.

În cadrul summitului NATO de la Washington, care a marcat cea de-a 75-a aniversare a alianței, Starmer și-a reafirmat sprijinul pentru NATO și angajamentul Regatului Unit de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare.

John Healey a solicitat NATO să ia în considerare stabilirea unui nou obiectiv de cheltuieli de 2,5% din PIB, în contextul în care aliații NATO au convenit în 2014 să atingă un obiectiv de 2%.

Reexaminarea va aborda și alte obiective specifice, cum ar fi "sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse" și "modernizarea și menținerea descurajării nucleare".

În timpul summitului, noul prim-ministru laburist s-a angajat să ofere Ucrainei un sprijin militar anual de 3 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,57 miliarde de euro) până în 2030-2031.

În campania electorală, conservatorii l-au criticat pe Starmer pentru că nu a stabilit un calendar pentru creșterea cheltuielilor de apărare, acuzându-i pe laburiști că reprezintă un "pericol" pentru securitatea națională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel