Camera Reprezentanţilor va vota sâmbătă proiecte legislative privind alocarea de fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri preşedintele republican, Mike Johnson.
Potrivit lui Johnson, va fi supus votului şi un al patrulea text legislativ, referitor la legea REPO (condiţiile pentru confiscarea unei părți din activele ruse de aprox. 300 de mld. USD ce vor fi predate Ucrainei), la legea TikTok şi la sancţiuni.
Președintele Biden susține planul de ajutor extern al lui Johnson și a cerut Camerei și Senatului să aprobe rapid planul al spekerului Mike Johnson de a acorda ajutor Israelului, Ucrainei și Indo-Pacific, scrie Politico.
„Voi semna acest lege imediat pentru a trimite un mesaj lumii: suntem alături de prietenii noștri și nu vom lăsa Iranul sau Rusia să reușească”, a spus Biden.
Ce se modifică - apare sistemul ”Lend-lease”
Ajutor militar al SUA / Foto: Marco A. Gomez, defense.gov
Planul lui Johnson anulează practic proiectul adoptat deja în Senat. Casa Albă este gata de acest compromis pentru a trece ajutorul pentru Ucraina.
Spre deosebire de planul inițial al Casei Albe, textul Camerei Reprezentanţilor ar permite ca o parte din ajutorul economic de 60 de miliarde de USD, acordat Ucrainei să fie rambursabil.
Este un concept similar cu planul de ”Lend-lease” (împrumut-închiriere), programul folosit de Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a furniza echipamente Rusiei, Marii Britanii și altor aliați.
La acel moment, au fost expediate echipamente în valoare de 50,1 miliarde de dolari, echivalentul a 690 de miliarde de dolari în 2020. Defalcat, 31,4 miliarde dolari au fost date Marii Britanii, 3,2 miliarde dolari Franței, 1,6 miliarde dolari Chinei, 11,3 miliarde dolari Uniunii Sovietice și restul de 2,6 miliarde altor aliați.
Congresul ar putea adopta o abordare similară cu privire la viitorul ajutor acordat Ucrainei.
În baza unei astfel de legi, SUA împrumută sau închiriază Ucrainei echipamente la un cost redus, urmând ca tehnica de luptă funcțională să fie returnată Statelor unite după încheierea războiului.
Trebuie spus că, o lege Lend-Lease, împrumut și închiriere pentru apărarea Ucrainei a fost semnată de președintele Joe Biden în mai 2022, dar a expirat la sfârșitul lunii septembrie 2023.
Proiectul de lege care oferă ajutor Israelului include, de asemenea, mai mult de 9 miliarde de dolari în asistență umanitară pentru Gaza.
Casa Albă a avertizat de luni de zile că capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul a fost compromisă fără mai mult ajutor american. Dar o evaluare sumbră oferită săptămâna trecută de generalul Christopher Cavoli, comandantul de vârf al SUA în Europa și NATO, a ridicat îngrijorările din cadrul administrației la noi niveluri.
În special, o îngrijorare exprimată de ucraineni în ultimele zile este că Rusia va profita de apărarea aeriană slabă a țării pentru a viza infrastructura energetică - paralizând rețeaua electrică, oprindu-și industria de apărare și oprind economia generală.
„Sunt la câteva săptămâni – literalmente la câteva săptămâni – de a pierde cu adevărat mult teritoriu”, a declarat Ivo Daalder, președintele Consiliului pentru Afaceri Globale din Chicago și fost ambasador al SUA la NATO. „Toată lumea ar trebui să realizeze că o înfrângere ucraineană aduce mai aproape posibilitatea unui conflict militar direct între Statele Unite și Rusia.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News