Noul obuzier rus 2S43 “Malva” a fost pentru prima dată văzut pe frontul din Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzierul autopropulsat 2S43 „Malva”, folosit de Armata rusă în Ucraina
Obuzierul autopropulsat 2S43 „Malva”, folosit de Armata rusă în Ucraina

Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.

Sistemul de artilerie, aparținând Brigăzii 9 de Artilerie a Forțelor Armate ruse, a fost detectat de o dronă ucraineană de recunoaștere cu rază lungă de acțiune în regiunea Belgorod.

Armata rusă a introdus în serviciul de luptă primul lot de astfel de obuziere în octombrie 2023, în urma unui ciclu de testare de stat de trei ani, care s-a încheiat în iulie 2023.

Malva”, rezultat al programului rus de cercetare și dezvoltare „Nabrosok”, este montat pe un șasiu de camionul BAZ-6010-027 Voshchina pe roți, 8×8, produs de uzina de automobile din Bryansk.

Arma principală este obuzierul cu lungimea țevii de 7,14 m și calibrul de 152 mm, denumit 2A64, raportul de 47 de calibre, fiind similar obuzierului autopropulsat 2S19 „Msta-S”. În consecință, 2S43 “Malva” are aceeași rază de foc de „peste 24 km”, cu obuze obișnuite, sau până la 29 km cu proiectile cu autopropulsie.

Cel mai apropiat “rival” al noului sistem rusesc poate fi considerat obuzierul francez “Caesar” de 155 mm care, pentru comparație, are lungimea țevii de 52 de calibre (52 x 155 mm = 8,06 m) și, ca atare, o rază de foc mai mare, de 40 km cu proiectile obișnuite sau de până la 55 km cu proiectile cu autopropulsie ajutătoare.

Malva are o rezervă de 30 de proiectile și o cadență de tragere declarată de 7 runde pe minut, dar există motive să credem că parametrul este mai scăzut în practică. Pentru comparație, “Caesar” trage 6 focuri pe minut, “PzH 2000” din Germania poate trage 10 rpm, “Archer” din Suedia - 8  rpm, iar  2S22 “Bohdana” produs de Ucraina - 6 rpm.

Potrivit Rostec, „Malva” poate executa și așa-numitul “foc cu impactul simultan”, asigurând lovirea țintei în același timp de către proiectile trase în mai multe runde succesive.

Echipamentul de la bord facilitează manipularea muniției și oferă control automat al focului.

„Malva” dispune de tracțiune integrală și este capabil să parcurgă până la 800 km pe drumurile publice fără realimentare, la o viteză maximă de 80 km/h. Acesta poate fi însă și transportat într-un avion de transport Il-76, făcându-l rapid dislocabil la distanțe foarte mari.Greutatea de luptă a sistemului este de 32 de tone, lungimea sa este este de 13 m, lățimea de 2,75 m, iar înălțimea de 3,1 m.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel