Se va simți acum Suedia mai în siguranță decât atunci când avea statutul de țară neutră din punct de vedere militar? Așa ar trebui să fie, dar Generalul Michael Claesson, noul comandant șef al forțelor armate suedeze, spune că nu se simte în siguranță, iar motivul este unul singur: comportamentul imprevizibil al Rusiei.
Statul scandinav a fost neutru în perioada celui de-al Doilea Război Mondial (dar și în perioada postbelică, deși a cooperat strâns cu NATO, inclusiv implementarea exercițiilor militare comune, achiziționarea de arme compatibile etc.)
Generalul Michael Claesson a preluat oficial funcția de comandant șef al Armatei Suediei, succedându-l pe Micael Bydén . Claesson primește acest rol în ceea ce este considerată a fi cea mai dificilă situație de securitate din Suedia de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Rusia provoacă teamă
Suedia a solicitat să se alăture NATO împreună cu Finlanda la scurt timp după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova la începutul anului 2022 și a devenit al 32 -lea membru al alianței, în martie.
Noul comandant militar subliniază imprevizibilitatea tensiunilor globale actuale, comparându-le cu Războiul Rece , dar și subliniind provocările unice ale zilelor noastre.
Trăim vremuri periculoase, chiar mai mult decât în timpul Războiului Rece, a declarat luni noul șef al apărării al Suediei, citat de Politico.
Claesson avertizează asupra potențialelor amenințări din partea Rusiei, descriind acea țară ca fiind „imprevizibilă din punct de vedere strategic” și neexcluzând posibilitatea unui conflict militar care să implice Suedia.
El nu exclude posibilitatea ca Suedia să devină o țintă a armelor rusești și vede o parte din răspunsul la această posibilitate în mai multe arme suedeze cu rază lungă de acțiune, adică investiții strategice mai mari pe termen lung, după cum au raportat ieri cuvintele sale de către presa locală Dagens Nyheter.
Comandamentul lui Claesson se va concentra pe consolidarea capacităților de apărare ale Suediei și pe integrarea țării în NATO, despre care el spune că este o sarcină solicitantă și crucială. Nimic ciudat. Pentru că exact asta fac toți ceilalți membri ai alianței, iar această sarcină este una dintre cele principale pe care le-a dat Washingtonul dacă vor să fie sub plafonul de securitate american. Nimic nu este gratuit, mai puțin de toate securitatea.
Șeful Apărării Suediei, Micael Bydén, a avertizat în mai că liderul rus Vladimir Putin „are ochi ațintiți” pe insula suedeză Gotland.
„Dacă Rusia preia controlul și sigilează Marea Baltică, aceasta ar avea un impact enorm asupra vieților noastre – în Suedia și în toate celelalte țări care se învecinează cu Marea Baltică. Nu putem permite asta”, a spus Bydén.
Noul comandant șef al forțelor armate suedeze, generalul-locotenent Michael Claesson, a fost șeful Statului Major al Apărării, dar a ocupat multe roluri diferite de-a lungul anilor. În special, a fost comandantul batalionului blindat Norrbotten la I 19 și al Școlii de comandă tactică a armatei și, în diferite momente, consilier militar la Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Externe și delegația NATO a Suediei la sediul NATO din Bruxelles.
Din 2012 până în 2013, Michael Claesson a fost comandantul contingentului celui de-al 24-lea contingent suedez din forța ISAF din Afganistan, precum și comandantul tactic al grupului multinațional al NATO Task Force Northern Lights (Comandamentul Regional Nord).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News