Noul AbramsX divide America: Un tanc de luptă tehnologizat cu AI cum nu s-a mai văzut vreodată sau un coșmar pentru SUA?

Darius Muresan |
Data publicării:
Noul tanc american AbramsX (Abrams X). Imagine concept, photo source: LifeExplore.Medium.com
Noul tanc american AbramsX (Abrams X). Imagine concept, photo source: LifeExplore.Medium.com

SUA au atribuit companiei General Dynamics Land Systems (GDLS), producătorul tancurilor Abrams, un contract pentru a începe proiectarea unei noi generații de tancuri. E vorba de AbramsX (Abrams X). Noul tanc va dispune de tehnologii cum nu s-au mai văzut, dar producția sa naște o adevărată dezbatere în America.

În 2022 General Dynamics Land Systems a prezentat oficial primul prototip al viitorului tanc AbramsX. Așa cum semnala și DefenseRomania la vremea respectivă, noul tanc va folosi un sistem de propulsie hibrid diesel-electric, alături de faptul că va fi mai ușor, va avea un echipaj format din trei persoane și va dispune, printre altele, de o versiune fără echipaj și de capabilități bazate pe inteligență artificială. Propulsia hibridă este una dintre caracteristicile care se regăsească pe ceea ce acum este denumit AbramsX.

AbramsX va fi ceva ce cu siguranță nu s-a mai văzut pe câmpul de luptă.

Tancurile Abrams au servit admirabil timp de peste 40 de ani. Acum, un nou model denumit AbramsX este aproape să introducă următoarea generație de tehnologii noi, menținând relevanța tancului Abrams în viitorul apropiat – presupunând că proiectul va obține finanțare de la Departamentul Apărării.

Asta pentru că deși AbramsX promite îmbunătățiri în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și greutatea, Departamentul Apărării al SUA rămâne precaut în privința investiției în noua platformă, având în vedere îngrijorările legate de rolul tancurilor în războiul modern și integrarea inteligenței artificiale în sistemele militare.

 

AbramsX divide America. Un tanc cum nu s-a mai văzut, integrat cu inteligență artificială, dar căruia i se opun mulți factori de decizie din SUA

 

2. Primul pro... (concept-tanc-abramsx_28672800.jpg)

Primul prototip al tancului Abrams X, proiectat de General Dynamics Land Systems, a fost prezentat la expoziţia militară AUSA 2022. Sursa Foto: Breaking Defense.

O analiză a National Interest abordează acest aspect. Experții militari ai celebrei reviste americane arată că există azi în State un curent foarte puternic împotriva AbramsX. Cei care se opun proiectului o fac din perspectivă financiară, considerând că o asemenea investiție și resurse în dezvoltarea tancului nu se justifică, opinând totodată că viitorul nu mai aparține acestei arme.

AbramsX „se confruntă cu o luptă dificilă în interiorul Pentagonului”, arată sursa citată care citează și informații ale The Washington Post. „Războiul Rusiei împotriva Ucraina a evidențiat atât promisiunea, cât și pericolele tehnologiei tancurilor pe un câmp de luptă modern”, în timp ce „strategii militari sunt îngrijorați de cât de utile ar putea fi tancurile într-un potențial război cu China”.

Un alt motiv de rezervă este preluarea inteligenței artificiale de către AbramsX. În SUA există îngrijorări plauzibile legate de integrarea AI (inteligenței artificiale) în tehnologia militară. Amintim că la nivelul Pentagonului există un conflict între cei care doresc să integreze AI și să ofere inteligenței artificiale putere de decizie în ceea ce privește deschiderea focului, și cei care se opun totalmente acestui lucru.

În ansamblu, „va fi greu pentru arma tanc să obțină resursele necesare viitoare pentru a face o actualizare majoră”, a conchis pentru The Washington Post, Mark Cancian, consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

 

Câteva date despre AbramsX

 

3. -imagine fara descriere- (gdls-tanc_abramsx_41286000.jpg)

Din imaginile analizate cu noul tanc, turela tancului AbramsX a fost reproiectata, fiind cu totul diferită de cea a generaţiei M1 Abrams. Turela dispune acum de mai multe sisteme de camere şi ochire electro-optice și de o stație de armament controlată de la distanță - cu un tun de 30 mm. De asemenea, dispune de un nou tun de 120 mm, derivat din XM360.

Dar sistemul de propulsie hibrid este probabil cea mai interesantă caracteristică a tancului AbramsX. General Dynamics spune că acest lucru va duce la o economie de combustibil de 50%.

E de așteptat ca noul AbramsX să fie mai ușor cu 10 tone decât versiunile anterioare.

În ciuda faptului că tancurile Abrams și-au dovedit în ultimii 40 de ani capacitatea de luptă, americanii admit aici că marile probleme ale Abrams rămân tonajul - tancul cântărește enorm, undeva la 70 de tone - și consumul uriaș de combustibil.

CITEȘTE ȘI: Abrams în versiunea modernă cumpărată de România e o adevărată mașină de luptă. Tancul vine însă cu o mare provocare pe lângă cele 70 de tone și infrastructura României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel